keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Impozitarea veniturilor pe dividende

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Nov. 2011
Tags: venituri pe dividende, cota de impozit, obligatii fiscale

Principalele obligatii pe care le au contribuabilii in ceea ce priveste retinerea, declararea si plata impozitului pe dividende. Retinerea, declararea si plata impozitului pe dividende distribuite persoanelor juridice

O persoana juridica romana care distribuie/plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende, catre bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se distribuie/plateste dividendul.

Cota de impozit este de 16% si se aplica asupra dividendului brut distribuit/platit persoanei juridice romane.

Se plateste impozit pe dividende pentru sumele distribuite/platite fondurilor deschise de investitii, incadrate astfel, potrivit reglementarilor privind piata de capital.

Impozitul pe dividende se declara la randul 5 „Impozit pe dividende distribuite la persoanele juridice” din formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si se plateste la Bugetul de stat.

Retinerea, declararea si plata impozitului pe dividende distribuite persoanelor fizice

Veniturile sub forma de dividende acordate persoanelor fizice se impun cu o cota de 16% din suma acestora.

Calculul, retinerea si plata impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

Impozitul pe dividende se declara la randul 12 „Impozit pe venituri dividende distribuite persoanelor fizice” din formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si se plateste la Bugetul de stat.

Platitorii de venituri din dividende au obligatia depunerii formularului 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit”, pana la 30 iunie anul urmator realizarii venitului.

Atentie! In cazul in care dividendele distribuite atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

Exceptii de la plata impozitului pe dividende

Nu se calculeaza, retine si plateste impozit pe dividende, in cazul dividendelor distribuite:

- unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de 2 ani consecutivi, impliniti la data platii acestora, inclusiv;

De retinut! Dupa data de 1 ianuarie 2007, chiar daca acestea sunt distribuite din profiturile nerepartizate ale exercitiilor financiare anterioare anului 2007, in masura in care beneficiarul indeplineste conditiile prevazute mai sus.

- fondurilor de pensii facultative, respectiv fondurilor de pensii administrate privat;

- organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului la acele persoane juridice romane.

Nu sunt considerate dividende sumele primite sub forma de:

- distribuiri de titluri de participare suplimentare, care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui participant la persoana juridica, efectuate in legatura cu o operatiune de majorare a capitalului social al unei persoane juridice;

- distribuiri in legatura cu dobandirea/rascumpararea de catre o societate comerciala, de actiuni proprii, ce nu modifica pentru participantii la persoana juridica respectiva procentul de detinere a titlurilor de participare;

- distribuiri in bani sau in natura efectuate cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti.

*

Baza legala: art. 36 si 67 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016