
Analizam mai jos cazul unui PFA care intentioneaza sa isi inceteze activitatea in perioada ianuarie-martie 2014, urmand sa depuna in acest sens (si in termenul specificat mai sus) la Administratia Financiara de sector unde isi are domiciliul fiscal certificatul de mentiuni la Registrul Comertului care atesta inchiderea (dizolvarea), precum si declaratia cod 070 (vectorul fiscal) pentru scoaterea din evidenta Fiscului ca platitor de orice fel de impozite si taxe. In acest caz, vom stabili in ce masura PFA-ul mai are obligatia sa depuna vreo declaratie estimativa (cod 220) pentru veniturile estimate a fi realizate in 2014 sau daca singura ei obligatie declarativa din anul 2014 d.p.d.v. al impozitului pe venit va fi depunerea declaratiei cod 200 pentru veniturile efectiv realizate in anul 2013, pana la 25.05.2014.
UPDATE DECLARATIA 220! CLICK AICI!
Solutia consultantului:
Potrivit art. 82 alin. (8) din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea au obligatia de a depune la organul fiscal competent o declaratie, insotita de documente justificative, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate.
Formularul 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit (OPANAF 184/2013) se utilizeaza pentru declararea veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere, pentru exercitarea optiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net, precum si pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, potrivit legii.
Potrivit instructiunilor de completare a formularului 220, in situatia contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, se va bifa casuta 1 "Recalcularea platilor anticipate". In vederea recalcularii platilor anticipate contribuabilii vor depune declaratia, insotita de documente justificative, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. De asemenea, pct. 8 „Data incetarii activitatii" din cadrul sectiuniii II „Date privind activitatea desfasurata" se completaza daca evenimentul respectiv se produce in cursul anului pentru care se depune declaratia. Persoanele fizice autorizate care inceteaza activitatea in cursul anului, inscriu data depunerii autorizatiei de functionare la organul emitent.
Independent de aceasta procedura de stabilire a platilor anticipate, conform art. 83 alin. (1) din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia de a depune o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Formularul 200 - Declaratia privind venitul realizat se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit.
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 4.49 din 5 din 71 voturi
TRICA CORNELIA 2016-01-23 11:17:30
Am inchis PFA cu norma de venit pe 3.12.2015. Acum in 2016 mai trebuie sa depun vreo declaratie?