Tags: venituri inchiriere, cedarea folosintei bunurilor mobile, bunuri imobile, inchirierea camerelor
Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal au obligatia sa inregistreze contractul din inchiriere la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractul intre parti. Odata cu inregistrarea contractului se depune si declaratia privind venitul estimat/norma de venit.
Sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv. in cazul in care bunul inchiriat este detinut in comun, contractul se va inregistra de catre fiecare coproprietar la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul. Documentele se vor prezenta in copie si original.
Documentele necesare pentru inregistrarea contractului de inchiriere:
- contractul de inchiriere ( un exemplar in original se va pastra de catre organul fiscal) ;
- declaratia privind venitul estimat/ norma de venit - Formular 220, in 2 exemplare pentru fiecare proprietar,coproprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, dupa caz;
- actul de proprietate/detinere legala, copie si original;
- imputernicire ( in cazul in care nu se prezinta proprietarul) insotita de actul de identitate al imputernicitului, dupa caz.
Contribuabili care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pe parcursul unui an, cu exceptia veniturilor din arendare, datoreaza plati anticipate cu titlu de impozit in contul impozitului pe venit catre bugetul de stat si plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate.
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal, pe baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si a contractului incheiat intre parti sau pe baza veniturilor determinate in sistem real, pe baza datelor din contabilitate potrivit optiuni, prin "Decizia de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale".
In cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosintei bunurilor reprezinta echivalentul in lei al sumei in valuta, determinarea venitului anual estimat se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea. Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 21 decembrie).
Contribuabili care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor pot opta pentru determinarea venitului net in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Organul fiscal competent stabileste plati anticipate prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual estimat din declaratia privind venitul estimat/norma de venit.
Baza de calcul a impozitului din cedarea folosintei bunurilor o reprezinta diferenta dintre venitul brut, cota de cheltuieli forfetare de 40% si contributia de asigurari de sanatate.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40%asupra venitului brut, nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Impozitul reprezentand plata anticipata pe venituri din cedarea folosintei bunurilor si diferentele de impozit anual de regularizat, stabilite se pot achita:
- in numerar la sediile organelor fiscale cat si la Trezoreriile Statului;
- prin virament bancar, in conturile deschise la Trezoreriile Statului;
- prin mandat postal, in conturile deschise Trezoreriile Statului.
- cu cardul bancar, la sediile organelor fiscale cat si la Trezoreriile Statului
- on-line cu cardul prin intermediul platformei Ghiseul.ro
Contribuabili care reziliaza contractele de inchiriere in cursul anului au obligatia sa instiinteze in scris in termen de 5 zile organul fiscal competent. in acest sens se va depune formularul 220 la care se vor anexa, in copie, documentele din care sa rezulte rezilierea contractului de inchiriere.
Nedepunerea la termen a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.
Pentru informatii suplimentare se poate accesa:
- pagina de Internet, www. anaf.ro-sectiunea-Asistenta contribuabili/ghiduri curente/ghidul fiscal al contribuabililor persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- telefonic, la Biroul central de asistenta telefonica a contribuabililor, la nr. 031.403.91.60;
- birourile de asistenta pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.
Sursa: ANAF Cluj-Napoca
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: SITUATIE AN 2023 In trimestrul I si II in anul 2023 am fost microintreprindere, sponsorizarea posibila calculata de 20% din impozitul datorat . - Trim I: 10.781 x 20% = 2.156 lei; - Trim II: 10.407 x 20% =2.081 lei. Nu s-au acordat sponsorizari, iar sumele reprezentand impozit pe venit au fost achitate integral. In trimestrul III si IV in anul 2023 societatea a trecut la impozit pe profit si calculul estimat ca posibil cu sponsorizarile este urmatorul: - TRIM III: Cifra de afaceri x...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: SC - platitoare impozit profit, vinde mijloace fixe, echipamente si aparatura, amortizate partial, valoarea de vanzare este sub valoarea de inregistrare, valoarea acestora a fost dedusa integral la calculul profitului impozabil, cf. art. 28(20), la data punerii in functiune. Valoarea neamortizata este deductibila la calculul profitului impozabil? Daca se poate am dori si o monografie contabila! Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate platitoare de TVA are ca obiect principal de activitate Inchirierea de spatii rezidentiale, pentru care a depus notificare pentru optiunea de taxare. Aceste spatii se afla situate intr-un bloc. Asociatiile de proprietari emit facturi / NOTE pentru cheltuielile admininistrative fara TVA. Intrebare: factura pentru recuperarea acestor cheltuieli se emite cu TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea a organizat un curs pentru perfectionarea salariatilor. Acesta s-a tinut la sediul sociatatii, unii salariati venind din afara localitatii de domiciliu. Cum privim din punct de vedere fiscal cheltuiala cu sustinerea acestui curs (cheltuiala pentru prestarea serviciului de instruire, cazarea trainer-ului, transportul salariatilor pana la sediu - cu transport auto, tren, masina personala, cheltuiala cu masa)? Sunt aceste cheltuieli deductibile si care sunt inregistrarile contabile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate de costructii din Romania, Antreprenor intr-un proiect de autostrada, incheie un contract de executie lucrari de constructii cu o firma din Polonia. Lucrarile se realizeaza in Romania sunt de lunga durata si implica mobilizarea resurselor umane si utilaje care sunt in sarcina prestatorului polonez. Mentionez ca facturile de lucrari se fac de catre firma poloneza fara TVA catre Antreprenor. Intrebare: 1. Ce obligatii fiscale trebuie sa aplice Antreprenorul pentru a achita prestatia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: La luna iunie am calculat si inregistrat eronat impozitul pe profit, am declarat un impozit mai mare, am observat la sfarsitul lunii iulie cand am verificat scaderile de marfa din gestiune. Cum pot corecta eroarea si daca impozitul achitat in plus se poate compensa cu alte obligatii catre buget? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<