Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reglementari privind arendarea bunurilor agricole. Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: arendarea bunurilor, venit, cedare, bunuri, locatiune, agricole, cod civil, microintreprindere

In analiza urmatoare, facem referire la o microintreprindere care a concesionat pasune de la un consiliu local la care platesc redeventa. In baza contactului de concesiune, societatea a solicitat si incasat subventie de la APIA.


De asemenea, societatea are incheiate contracte de colaborare in participatiune cu crescatorii de animale.

Conditiile din contract ofera libertatea de a pasuna liber si gratuit pe pasunea concesionata, iar societate pune la dispozitie pasunea in mod gratuit si o intretine.

Societatea primeste de la ANAF o adresa prin care e instiintata ca nu a depus pe anul trecut declaratia privind impozitul pe venitul din arenda. Vom vedea daca societatea are obligatia depunerii acestei declaratii in cazul in care nu are teren in arenda de la personae fizice.

In situatia data, ANAF a raspuns ca exista un raport al Curtii de conturi care nu poate fi contestat, urmand sa trimita o decizie de impunere din oficiu.

Conform art. 61 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.

Impozitul pe veniturile din arenda reglementat in Capitolul IV- Venituri din cedarea folosintei bunurilor din Titlul III al Codului fiscal se aplica persoanelor prevazute la art. 39 din Codul fiscal, respectiv:

   a) persoanele fizice rezidente;
   b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
   c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;
   d) persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 89.
Asadar, societatii ii revin obligatiile prevazute de Codul fiscal
pentru platitorii de venituri din arenda in situatia in care aceasta a incheiat contracte de arendare cu persoane fizice.

Conform codului civil, art. 1.778, arendarea reprezinta locatiunea bunurilor agricole.

Astfel cum prevede art. 1.838, contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Sub sanctiunea unei amenzi civile stabilite de instanta de judecata pentru fiecare zi de intarziere, arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local. Cand bunurile arendate sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, cate un exemplar al contractului se depune la fiecare consiliu local in a carui raza teritoriala sunt situate bunurile arendate.

Persoanele fizice care au calitatea de locator si obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal si venituri din arendare au obligatia inregistrarii contractului intre parti potrivit art. 81 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reglementari privind arendarea bunurilor agricole. Impozitul pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016