Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate are incheiat un contract de inchiriere cu o persoana fizica. In decembrie 2023 societatea a facut plata chiriei pentru trimestrul I 2024. In acest caz, societatea are vreo obligatie, in contextul modificarilor privind plata chiriilor catre persoane fizice incepand cu ianuarie 2024? Multumesc!
Tratament fiscal chirii – raspunsul specialistului:
Din pacate, la acest moment ANAF-ul nu a iesit cu clarificari in ceea ce priveste aceste situatii, motiv pentru care voi formula opinia pe ceea ce rezulta din coroborarea prevederilor legislative la 31.12.2023 cu cele aplicabile incepand cu 01.01.2024.
Astfel, pana la data de 31.12.2023 pentru contractele de inchiriere dintre persoana fizica in calitate de proprietar si o entitate cobligata sa conduca evidentra contabila (o voi numi generic persoana juridica) in calitate de locatar nu avea relevanta data incasarii chiriei si scadenta acesteia, contribuabilul avand obligatia depunerii declaratiei 112 in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului pentru anul in curs, ulterior (pentru anii urmatori) termenul scadent devenind data de 25.05 a anului in curs.
Pe de alta parte, incepand cu 01.01.2024 forma nou introdusa de calculare, retinere la sursa si declarare a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor datorat de catre PF din contractele cu PJ stabileste la art. 84^1 ca termen de indeplinire a obligatiei platitorului de venit, entitatea supusa obligatiei de a conduce evidenta contabila, vizavi de calculul si de retinerea imopozitului in discutie, momentul platii, astfel:
"ART. 841 - Reguli privind stabilirea impozitului pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
(1) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
(2) In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.
(3) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, altul decat venitul din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
(4) Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite.
(5) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (4), la momentul platii veniturilor.
(6) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
(7) Contribuabilii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile."
Or la momentul platii, respectiv anul 2023 in cazul dvs., in vigoare erau alte prevederi legale, de unde necesitatea clarificarilor din partea legiuitorului, in lipsa acestora insa, in opinia mea pentru respectivele venituri persoana fizica va avea obligatia depunerii declaratiei unice cod 212 in cursul anului 2024 pana la data de 25.05.2024 pentru veniturile aferente trim. I 2024, urmand ca platilor de chirii efectuate de catre locatarul PJ proprietarului PF incepand cu 01.01.2024 sa li se aplice prevederile anterior redate.
Desigur, exista si varianta in care proprietarul restituie suma astfel incasata de la locatar in 2024, urmand ca acesta din urma sa-i refaca plata conform noilor conditii legale, dar practic vorbim de improvizatii, in opinia mea.
Din pacate, nici ghidul actualizat recent de catre ANAF nu vine cu precizari in situatiile precum cea din speta dvs.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
IMPOZIT CHIRII 2024. Noutati si studii de caz utileCum se calculeaza impozitul pe veniturile din chirii incepand cu anul 2023, conform OG 16/2022Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"