Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Georgeta Serban Matei, valabil la 2-Noiembrie-2010Intrebare: In cazul unei facturi de import servicii (engineering services -Turcia) din Turcia de la o firma, care are si sucursala in Romania, iar ...
de Georgeta Serban Matei, valabil la 2-Noiembrie-2010Intrebare:
In cazul unei facturi de import servicii (engineering services -Turcia) din Turcia de la o firma, care are si sucursala in Romania, iar serviciile sunt efectuate pentru un obiectiv de constructiidin Romania. Factura emisa, este insa din Turcia, cu adresa de acolo. Din punct de vedere al TVA ce obligatii avem (factura nu contine nicio informatie referitoare la TVA, este in valoare neta)?. Se plateste TVA, exista vreo obligatie de declarare, autofacturare? Avem nevoie de un cod valid de TVA din Turcia? Se opreste redeventa in momentul efectuarii platii (in cazul in care avem certificat de rezidenta fiscala -10%)?
Raspuns:
Asa cum sunt prezentate, serviciile respective sunt legate direct de un bun imobil, caz in care locul prestarii este considerat a fi in Romania deoarece obiectivul de constructii se afla pe teritoriul Romaniei.
D.p.d.v. al TVA, in tranzactiile derulate cu un partener stabilit pe teritoriu unui stat membru sau a unui stat tert, serviciile efectuate pentru bunuri imobile se incadreaza la exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 4 litera a) conform caruia " Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi: a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile". Aceasta exceptie de la regula generala de taxare obliga pe beneficiarul serviciului sa impoziteze valoarea acestuia prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Astfel, in situatia in care serviciile au fost prestate de catre sediul activitatii economice din Turcia, firma dvs. aplica regimul de taxare inversa.
Daca serviciile respective sunt prestate prin sucursala din Romania, inseamna ca acea sucursala este inregistrata in scopuri de TVA in Romania pentru desfasurarea operatiunilor economice pe teritoriul Romaniei. In acest caz, sucursala din Romania realizeaza un serviciu pe teritoriul Romaniei pentru care trebuie sa emita in numele sau o factura prin care sa colecteze TVA prin aplicarea cotei standard TVA de 24%. Aceasta factura se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si prin declaratia semestriala cod 394. La randul sau, beneficiarul din Romania exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in factura emisa de catre sucursala din Romania a firmei din Turcia si raporteaza operatiunea de achizitie atat in decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia semestriala cod 394.
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
In niciuna din cele doua situatii prezentate nu exista obligatia de emitere a autofacturii, dar nici obligatia de identificare a unui cod valid de TVA din Turcia.
O factura nu poate fi considerata emisa la valoarea neta ci la valoarea tarifului negociat prin contract pentru prestarea unui serviciu. Din intrebarea formulata inteleg ca firma dvs. urmeaza sa suporte pe cheltuieli de exploatare valoarea impozitului datorat de catre firma din Turcia pentru veniturile obtinute din prestarea serviciului respectiv. Din pacate, in situatia in care nu se poate face dovada retinerii la sursa a impozitului, nu se pot aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri. in acest caz, regula generala prevede ca este aplicabila cota unica de 16% pentru impozitul pe veniturile persoanelor juridice nerezidente pentru veniturile obtinute pe teritoriul Romaniei chiar daca partenerul din Turcia prezinta certificatul de rezidenta fiscala emis de catre autoritatea fiscala din Turcia.
Daca s-ar efectua retinerea la sursa, impozitul ar fi de 10% numai daca serviciul mentionat de dvs. ar fi de natura redeventelor. Pentru incadrarea la redevente trebuie sa aveti in vedere si prevederile pct.11 din normele metodologice de aplicare a art. 115 (1) d din Titlul V din care rezulta faptul ca „In cazul contractului de prestari de servicii in care una dintre parti se angajeaza sa utilizeze cunostintele sale pentru executarea unei lucrari pentru cealalta parte, suma platita nu constituie redeventa.”
Daca serviciile astfel prestate nu sunt de natura redeventelor si firma din Turcia nu isi desfasoara serviciul in Romania printr-un sediu permanent, serviciile de engineering ar fi impozabile in Turcia in baza prevederilor art. 7 denumit "Beneficiile intreprinderii" din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Turcia sub rezerva prezentarii certificatului de rezidenta fiscala.
"ART. 7
Beneficiile intreprinderilor
1. Beneficiile unei intreprinderi a unui stat contractant sunt impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cind intreprinderea exercita activitati in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent aflat in acel stat. Daca intreprinderea exercita activitati in acest mod, beneficiile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat, dar numai in masura in care sint atribuibile, direct sau indirect, acelui sediu permanent. Beneficiile provenind din tranzactiile in care este implicat sediul permanent sint considerate ca atribuibile sediului permanent in masura corespunzatoare rolului jucat de sediul permanent in acele tranzactii. Beneficiile vor fi atribuibile in acest fel, chiar daca contractul sau ordinul referitor vinzare sau comanda de produse ori pentru prestarea serviciilor sint facute direct cu sediul central din strainatate al intreprinderii in mai mare masura decit cu sediul permanent."
In concluzie, pentru aplicarea impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente este recomandabila atat reanalizarea clauzelor contractuale cat si a naturii serviciului prestat.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Falimentul si protectia socialaContabilitatea biletelor la ordin si a gajarii efectelor de comertDeclaratia 106 a fost actualizataAchizitii servicii intracomunitare de la furnizor neplatitor de TVA. Ce regim fiscal se aplica?Comert cu amanuntul prin comis voiajori. Cand se utilizeaza casa de marcat?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
ORDIN nr. 1.607 din 26 octombrie 2009 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.101 pe 2008 privind aprobarea modelului si continutului foSemnarea Acordului intre Romania si SUA pentru imbunatatirea conformarii fiscale internationale si implementarea legislatiei FATCADeclaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Documentar fiscal: Cum impozitam veniturile realizate din arendarea terenurilor?Noutati fiscale de la ANAF. Cateva acte normative de luat in seama pentru a evita greselile luna aceastaUltimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"