Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Precizare ANAF: contributiile sociale care se retin pentru Drepturile de Autor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: drepturi de autor, retinere la sursa, contributia la asigurari sociale, contributia la asigurari sociale de sanatate

Directia Generala a Finantelor Publice Valcea reaminteste ca, potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin directiile generale ale finantelor publice judetene. In acest context, in articolul de mai jos, prezentam principalele aspecte privind contributiile sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala. i


1. Pentru contribuabilii la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla
 
Contribuabilii mentionati mai sus datoreaza:
 
- contributia de asigurari sociale (CAS - 31,3%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuala.
 
Baza lunara de calcul pentru CAS (pensie) este:
 
- venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (10.585 lei).
 
Baza lunara de calcul pentru CASS (sanatate) este:
 
- venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara (700 lei).
 
Pentru CAS, organul fiscal va stabili obligatiile de plata pe baza venitului declarat in baza Declaratiei 600 si va emite „Decizia de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”, cod 610, iar pentru CASS - „Decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate”, cod 620, pe baza declaratiei de venit estimat/privind venitul realizat, potrivit modelulului aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 891/2012.
 
Contributiile se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
 
Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
 
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala.


2. Pentru contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala in regim de retinere la sursa
 
Contribuabilii mentionati mai sus, in conditiile in care acesta este singurul venit realizat datoreaza:
 
- contributia de asigurari sociale (CAS - 10,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara si care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (10.585 lei)
 
- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara si care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara.
 
Contribuabilii mentionati mai sus datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective. Contributiile retinute se vireaza si se declara in „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, formular 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.
 
 Pentru acesti contribuabilii, obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.
 
Important! Indiferent de optiunea exprimata pentru modul de impunere (sistem real sau retinere la sursa), contribuabilii nu datoreaza cele doua cote de contributii daca mai realizeaza alte tipuri de venituri sau sunt asigurati in sistemul public de pensii sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensi
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Precizare ANAF: contributiile sociale care se retin pentru Drepturile de Autor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016