Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA si veniturile din drepturi de autor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: drepturi de autor, tva, codul de procedura fiscala, declaratia 205

Valabil la 12.09.2011 - Depasirea plafonului de TVA implica o serie de noi operatiuni de declarare si completare a informatiilor actualizate de catre contribuabilul in cauza. Datorita aspectului general al situatiei, se va analiza cazul unei persoane fizice care nu este inregistrata fiscal si care obtine venituri din drepturi de autor, in cursul unui an, aceste sume depasind plafonul de TVA. Ulterior lunii in care a fost depasit plafonul de TVA incasarile continua, iar anul urmator se constata ca persoana in cauza trebuie sa restituie o anumita suma societatii de la care a obtinut initial banii, astfel ca veniturile inregistrate in anul precedent nu mai depasesc plafonul de TVA. Deoarece situatia se refera la o persoana fizica, in ce masura pot fi facute corectii astfel ca persoana sa nu mai datoreze TVA? In cazul in care pot fi facute aceste corectii, care va fi procedura aferenta? Va trebui depusa declaratia 205 de catre platitorul de venit? De asemenea, cum vor fi tratate penalitatile care au curs din momentul constituirii sumei de plata?

Se precizeaza, mai intai, ca beneficiarul veniturilor din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
 
1) retinere la sursa  reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
 
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 522  alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
 
In cazul in care societatea retine impozit in cota de 10% reprezentand plati anticipate:
- in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit beneficiarul venitului trebuie sa depuna declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane"
- beneficiarul venitului trebuie sa depuna anual, pana pe data de 15 mai a anului curent pentru anul anterior declaratia privind veniturile realizate (Formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania).
- organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere.
- diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
  
In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratiile 020 si 200.
 
Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 10%.
Anual pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 16%.
 
La momentul constatarii erorilor in declaratia 205 depusa anterior, platitorul de venit va  completa si depune o declaratie rectificativa. In cazul in care societatea retine impozit in cota de 10% reprezentand plati anticipate iar beneficiarul veniturilor a completat si depus la organele fiscale declaratia 200, acesta va completa si depune declaratia rectificativa.
 
In conformitate cu prevederile pct. 62 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, in cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea conform prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:

   a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, organele fiscale competente vor inregistra din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa. Prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se va stabili data de la care persoanele respective vor fi inregistrate in scopuri de taxa;
   b) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata.
Dupa determinarea taxei de plata organele fiscale competente vor stabili obligatiile fiscale accesorii aferente conform prevederilor legale in vigoare.
 
In baza art. 205 din Codul de procedura fiscala impotriva deciziei de impunere si deciziei referitoare la obligatiile de plata accesorii persoana fizica poate depune contestatie. Contestatia se formuleaza in scris si va cuprinde:
   a) datele de identificare a contestatorului;
   b) obiectul contestatiei;
   c) motivele de fapt si de drept;
   d) dovezile pe care se intemeiaza;
   e) semnatura contestatorului sau a imputernicitului acestuia, precum si stampila in cazul persoanelor juridice.
 
Dovada calitatii de imputernicit al contestatorului, persoana fizica sau juridica, se face potrivit legii.
Contestatia se depune la organul fiscal al carui act administrativ este atacat si nu este supusa taxelor de timbru.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul " Studiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA si veniturile din drepturi de autor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016