Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Valabil la 12.09.2011 - Depasirea plafonului de TVA implica o serie de noi operatiuni de declarare si completare a informatiilor actualizate de catre contribuabilul in cauza. Datorita aspectului general al situatiei, se va analiza cazul unei persoane fizice care nu este inregistrata fiscal si care obtine venituri din drepturi de autor, in cursul unui an, aceste sume depasind plafonul de TVA. Ulterior lunii in care a fost depasit plafonul de TVA incasarile continua, iar anul urmator se constata ca persoana in cauza trebuie sa restituie o anumita suma societatii de la care a obtinut initial banii, astfel ca veniturile inregistrate in anul precedent nu mai depasesc plafonul de TVA. Deoarece situatia se refera la o persoana fizica, in ce masura pot fi facute corectii astfel ca persoana sa nu mai datoreze TVA? In cazul in care pot fi facute aceste corectii, care va fi procedura aferenta? Va trebui depusa declaratia 205 de catre platitorul de venit? De asemenea, cum vor fi tratate penalitatile care au curs din momentul constituirii sumei de plata?
Se precizeaza, mai intai, ca beneficiarul veniturilor din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 522 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
In cazul in care societatea retine impozit in cota de 10% reprezentand plati anticipate:
- in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit beneficiarul venitului trebuie sa depuna declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane"
- beneficiarul venitului trebuie sa depuna anual, pana pe data de 15 mai a anului curent pentru anul anterior declaratia privind veniturile realizate (Formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania).
- organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere.
- diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratiile 020 si 200.
Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 10%.
Anual pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 16%.
La momentul constatarii erorilor in declaratia 205 depusa anterior, platitorul de venit va completa si depune o declaratie rectificativa. In cazul in care societatea retine impozit in cota de 10% reprezentand plati anticipate iar beneficiarul veniturilor a completat si depus la organele fiscale declaratia 200, acesta va completa si depune declaratia rectificativa.
In conformitate cu prevederile pct. 62 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, in cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea conform prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, organele fiscale competente vor inregistra din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa. Prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se va stabili data de la care persoanele respective vor fi inregistrate in scopuri de taxa;
b) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata.
Dupa determinarea taxei de plata organele fiscale competente vor stabili obligatiile fiscale accesorii aferente conform prevederilor legale in vigoare.
In baza art. 205 din Codul de procedura fiscala impotriva deciziei de impunere si deciziei referitoare la obligatiile de plata accesorii persoana fizica poate depune contestatie. Contestatia se formuleaza in scris si va cuprinde:
a) datele de identificare a contestatorului;
b) obiectul contestatiei;
c) motivele de fapt si de drept;
d) dovezile pe care se intemeiaza;
e) semnatura contestatorului sau a imputernicitului acestuia, precum si stampila in cazul persoanelor juridice.
Dovada calitatii de imputernicit al contestatorului, persoana fizica sau juridica, se face potrivit legii.
Contestatia se depune la organul fiscal al carui act administrativ este atacat si nu este supusa taxelor de timbru.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 27-31 octombrie 2008 - Monitorul OficialGuvernul vrea sa impoziteze calugarii si cadourile de 8 martie. Varianta oficiala a proiectului de lege va fi prezentata luniDe astazi, 500.000 de romani platiti pe DREPTURI DE AUTOR risca amenzi de pana la 5.000 de lei din cauza birocratieiGuvernul a decis: se majoreaza plafonul pana la 65.000 euro. PFA si microintreprinderile, scutite de inregistrarea TVAImpozitul pe DREPTURI DE AUTOR aduce putini bani la bugetUltimele articole
Regim fiscal TVA pentru venituri din DREPTURI DE AUTORGhidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anPFA in 2023: Se va plati CAS la nivelul a 12 salarii minime pe economie?Proiect: PFA-urile cu venituri din activitati independente si din DREPTURI DE AUTOR vor plati mai multi bani la contributiile sociale din 2023Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de lucru va fi prelungit pana la 31 decembrie 2022. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmeleArticole similare
Cum se inregistreaza sumele incasate prin banca drept TVA extern?Se schimba regulile privind codul de TVA. Noile reglementari pentru formularul 088Participare la un targ din Germania. Facturam cu TVA?Studiu de caz - Locul prestarii serviciului de intermediereCadouri in bani si produse acordate angajatilor. Tratament fiscalUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Achizitie intracomunitara neinregistrata. Declaratia 390. Decontul de TVAANAF: Lista contribuabililor care NU au obligatii fiscale restante se publica TRIMESTRIALDeclaratia recapitulativa privind livrarile, achizitiile, prestarile intracomunitarePerioada fiscala TVA trimestrul caledaristic. Conditii microintreprindereCum a fost modificat CODUL DE PROCEDURA FISCALA prin OG 31/2022Ultimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Articole similare
Tratament fiscal dividende 2017. Ce cote se retin?Studiu de caz: Impozitarea tichetelor cadou oferite altor persoane decat salariatilorCompletare si depunere DECLARATIA 205!Contributii, impozit si declaratii in cazul platii dividendelor in 2022Cheltuieli nejustificate efectuate de asociat. Incidenta fiscalaUltimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completDECLARATIA 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2021. ANAF a aprobat modelul noilor formulare 205 si 207DECLARATIA 205 in 2022. Cine are aceasta obligatie, cum se completeaza si care este termenul limita de depunereDividende estimate in anul 2020. Depunere declaratie unica. Studiu de cazAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"