keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Contractul de drepturi de autor: obligatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2011
Tags: contract drepturi de autor, declaratia 020, legea 95/2006, og 30/2011

Cu data de 01.10.2011 am incheiat un contract de drepturi de autor si vreau sa aflu ce obligatii am, cum este cu depunerea declaratiilor (daca este cazul), trebuie sa fac contracte cu CASMB, Pensii, ANOFM? De specificat ca venitul meu o sa fie oscilant de la o luna la alta, ce venit trec in contractele de contributii sociale? Impozitul pe venit cum se calculeaza, pe ce baza si unde? Acest contract este singurul pe care il am, nu am CIM la alta societate.

Solutie propusa de specialistii portalcontabilitate.ro
 In cazul unui venit din drepturi de autor platit unui rezident, platitorul de venit are obligatia calculului, retinerii la sursa a impozitului si virarii acestuia la bugetul de stat, aplicand prevederile Titlului III din Codul fiscal , care se poate face dupa doua metodologii, respectiv:

- prin retinerea la sursa, potrivit art. 52 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din Codul fiscal , a unui impozit in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de persoana fizica in cota de 16%; platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite. Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

- prin retinerea la sursa a unui impozit final stabilit in cota de 16% conform optiunii exercitate de in scris la momentul incheierii contractului, potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal . Impozitul ce trebuie retinut se vireaza, de platitorul de venit, la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Beneficiarul de venit este cel care stabileste modul de retinere a impozitului, prin exercitarea optiunii in contractul incheiat.
 
In ambele cazuri, pentru anul 2011, baza de calcul a impozitului pe venit la care platitorul va aplica cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de persoana fizica, respectiv cota de 16% reprezentand impozit final, va fi venitul brut din drepturile de proprietate intelectuala. Incepand cu 1 ianuarie 2012, cota de impunere de 10% se va aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2 din Codul fiscal (cas in cota de 10,5% si somaj de 0,5%)
 
Potrivit prevederilor art. III din OUG 58/2010, doar in masura in care sunt platite drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Codul fiscal in conditiile expres mentionate de art. III din OUG 58/2010, platitorul de venit va avea in vedere, pe langa obligatiile privind retinerea impozitului pe venit si a celor privind retinerea, virarea si declararea contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, in cote de 10,5% si 0,5% aplicate la venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal .


 
Platitorul va avea obligatia completarii si depunerii formularului 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pentru impozitul pe venit si contributiile sociale individuale, in cazul in care exista obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite acestor persoane.
 
De asemenea, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (formularu 205) la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Termenul de depunere al formularului a fost recent unificat (prin OG 30/2011) inclusiv pentru platitorii care aveau obligatia depunerii declaratiei respective pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul expirat.
 
Persoana fizica –beneficiara a veniturilor din drepturi de autor, va avea obligatia depunerii formularului 200 – Declaratie privind venitul realizat pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, termen recent modificat prin OG 30/2011.
 
In situatia in care cota de impozit retinuta in cursul anului a fost de 10%, stabilirea venitului net impozabil de catre persoana fizica beneficiara de venit, in anul 2011, se va face dupa deducerea din venitul brut a cotei forfetare de cheltuieli de 20% asa cum este prevazut la art 50 din codul fiscal si a contributiei sociale de sanatate. Impozitul pe venit se determina prin aplicarea cotei de 16% la venitul net impozabil,  scazand din acesta impozitul de 10% retinut de societate in cursul anului, persoana fizica urmand sa achite diferenta (sau sa aiba sume de restituit).
 
Totodata, aceasta va trebui sa se asigure in sistemul asigurarilor de sanatate in baza art. 259 alin. (4) din Legea 95/2006 privind reforma in sanatate. Potrivit acestui articol,  persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea [...], sunt obligate sa comunice direct Casei de asigurari alese veniturile, pe baza declaratiei de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate. Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (venitul brut din care se scade cheltuiala deductibila prevazuta de Codul fiscal ), obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri.
 
Obligatii declarative ale beneficiarului venitului:
 
In cazul in care societatea retine impozit in cota de 10% reprezentand plati anticipate:
- in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit beneficiarul venitului trebuie sa depuna declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane"
- beneficiarul venitului trebuie sa depuna anual, pana pe data de 25 a anului curent pentru anul anterior declaratia privind veniturile realizate (Formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania).
- organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere.
- diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
 
In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratiile 020 si 200.
 
Persoana fizica beneficiara a veniturilor din drepturi de autor este obligata sa depuna "Declaratia privind obligatiile de constituire si plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca". Aceasta declaratie se depune anual la casa de asigurari de sanatate, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui in care se realizeaza veniturile.
Virarea contributiei la F.N.U.A.S.S. se efectueaza anual pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui pentru care se datoreaza plata.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016