Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Contributia de sanatate pentru dividende asociat unic sau pentru doi asociati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: contributia de sanatate, dividende, opcnas 617/2007, legea 95/2006

Valabil la 8.09.2011 - O societate comerciala cu asociat unic distribuie profitul pe dividende. In afara de plata impozitului de 16%, va mai trebui societatea sa plateasca si contributia individuala la sanatate aferenta acestui venit? Vor fi similare conditiile in cazul in care firma nu ar avea doi asociati si ar distribui o parte din impozitul pe dividende?

Situatia va fi similara deoarece conform art. 257 alin. 2 lit. f din Legea 95/2006  privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara au obligatia sa se asigure si datoreaza contributia individuala la asigurarile sociale de sanatate (CASS 5,5%) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, veniturile din dividende si dobanzi, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si alte venituri care se supun impozitului pe venit, dar numai daca nu realizeaza venituri de natura celor enumerate de lege, si anume:

- venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente (art. 257 alin. 2 lit. a din lege); -venituri impozabile din activitati independente care se supun impozitului pe venit (art. 257 alin. 2 lit. b din lege);
- venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura (art. 257 alin. 2 lit. c din lege);
- venituri de natura indemnizatiilor de somaj (art. 257 alin. 2 lit. d din lege);
- venituri din pensii peste limita de 740 lei (art. 257 alin. 22 din lege);
- venituri din pensii mai mici de 740 lei (art. 213 alin. 2 lit. h din lege).
 
Aceasta obligatie, este a persoanei fizice beneficiare a dividendelor si nu a platitorului de venit (societate). Astfel, indiferent de faptul ca este vorba despre un asociat unic sau doi asociatii, in cazul in care acestia  nu obtin si venituri din salarii sau  venituri din activitati independente, venituri din agricultura, indemnizatii de somaj sau venituri din pensii, acestia datoreaza contributia de sanatate pentru veniturile din dividende. Baza de calcul pentru contributia de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, lunar.
 
Persoanele care realizeaza venituri de aceasta natura (dividende), dar care pana la data de 31 decembrie a anului in curs nu au incasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, incasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu dividendele care se platesc dupa data prevazuta pentru plata contributiei, se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut plata.

Aceste reglementari sunt prevazute in art. 13 alin. (2) si (3) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin OPCNAS 617/2007.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Contributia de sanatate pentru dividende asociat unic sau pentru doi asociati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016