Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata dividende. In ce conditii se retine CASS?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: plata dividende, cass, venit, dividende, contributii, salarii, virarea dividendelor

Se va stabili daca retinem contributia pentru sanatate la virarea dividendelor unei persoane fizice care este salariat la o alta unitate.


Conform dispozitiilor art. 296^ 27 - art. 296^31 din Codul fiscal, sunt obligate, sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende, persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal, urmatoarele tipuri de venituri:

- venituri din salarii sau asimilate salariilor,
- venituri sub forma indemnizatiilor de somaj,
- venituri din pensii mai mici de 740 lei,
- venituri din activitati independente realizate de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere,
- venituri din activitatile agricole,
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
  - venituri obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal.
 
La art. 297^27 alin.(3) se fac urmatoarele precizari:

" Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la alin. (1) platesc contributia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara."

Pentru veniturile din dividende, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru veniturile realizate dupa data de 1 iulie 2012 se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala. Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
 
Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se retine la sursa si se datoreaza numai de persoanele fizice care se incadreaza in cazurile expres prevazute de art. 296^ 27 din Codul fiscal, mai sus prezentate.

 
Intrucat persoana fizica respectiva realizeaza venituri din salarii, nu datoreaza contributia de sanatate pentru veniturile din dividende  obtinute.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata dividende. In ce conditii se retine CASS?":
Rating:

Nota: 4.24 din 5 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016