Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu 1 august 2022 a fost introdusa ca baza lunara de calcul al CAS si al CASS salariul minim brut pe tara pentru veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial al caror nivel (cumulat) este sub salariul minim.
Aceasta procedura se aplica in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate.
Astfel, persoanele mentionate mai sus, datoreaza CAS si CASS la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Totodata, salariatii au obligatia sa depuna la fiecare angajator (cu exceptia acelora la care realizeaza venituri peste salariul minim) o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Mai multe detalii si modelul declaratiei, AICI>>
Ordinul 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 807 din 16 august 2022.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa:ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
A fost a aprobata procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57 ) lit. e) din Legea nr. 227/2015Cand NU trebuie depusa de angajati Declaratia pentru venituri part-timeArticole similare
Pot angajatii sa aiba functia de baza la un angajator cu care au incheiat CIM PART-TIME?Firmele pot ramane la plata impozitului micro in 2023 daca au angajati cu CIM PART-TIME?Pentru angajatii care au salarii mai mici de 2.550 lei pe luna firmele vor plati diferentele care apar la calcularea CAS si CASSSalariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS conform OG 16/2022?CIM PART-TIME. Cum se stabilesc CAS si CASS in cazul in care angajatii fac parte din exceptiile prevazute de OG 16/2022?Ultimele articole
Angajati cu CIM PART-TIME. Cum se acorda tichetele de masaPlata CAS si CASS pentru CIM PART-TIME in cazul persoanelor aflate in concediu de crestere a copiluluiA fost a aprobata procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57 ) lit. e) din Legea nr. 227/2015Cand NU trebuie depusa de angajati Declaratia pentru venituri part-timeCe modificari a adus OG 16/2022 pentru plata CAS si CASS in cazul CIM-urilor part-time sau cu norma intreagaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"