Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce modificari a adus OG 16/2022 pentru plata CAS si CASS in cazul CIM-urilor part-time sau cu norma intreaga

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 11 Aug. 2022
Ce modificari a adus OG 16/2022 pentru plata CAS si CASS in cazul CIM-urilor part-time sau cu norma intreaga
Tags: og 16/2022, cim part-time, cim cu norma intreaga, plata cas si cass

Prin OG 16/2022 au fost aduse mai multe modificari privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori in cazul contractelor de munca cu timp partial sau cu norma intreaga, incepand cu veniturile aferente lunii august 2022.

Contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale calculate asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza aceste contributii sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Daca contributiile sociale obligatorii (CAS) si (CASS) calculate pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor obtinute in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial sunt mai mici decat contributiile sociale obligatorii calculate asupra salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care acestea se datoreaza, diferenta se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.

Aceste prevederi nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.

Angajatorii vor solicita persoanelor enumerate mai sus documente justificative din care sa rezulte ca se afla in situatiile mentionate anterior, pentru cazurile prevazute la litera a), c) si d), in cazul situatiei prevazute la alin. (57) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.

BAZA LEGALA:
- art. 146 alin. (56) – (59) si art. 168 alin. (61) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat si completat de OG nr. 16/2022.


Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce modificari a adus OG 16/2022 pentru plata CAS si CASS in cazul CIM-urilor part-time sau cu norma intreaga":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016