Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatii de plata CAS si CASS pentru un PFA infiintat in cursul anului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mai. 2022
Obligatii de plata CAS si CASS pentru un PFA infiintat in cursul anului
Tags: pfa, pfa infiintat in cursul anului, cas, cass

PFA infiintat la 01.05.2021 realizeaza venituri nete de 26.000 lei in 2021. Se considera ca a depasit plafonul de 27.600 anual?

Presupunem, desigur, ca nu mai realizeaza alte venituri care intra in plafon. Care este articolul din codul fiscal care reglementeaza fragmentarea plafonului? Multumesc!
 
Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena Hoara: 

Din punct de vedere al CAS, art. 151 alin. (10) si (13) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. (...)
 
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c). .
 
Asadar, in cazul in care persona fizica incepe sa desfasoare o activitate independenta in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 148 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate.
 
Plafon anual aferent 2021 = 2.300 lei/ luna x 12 luni = 27.600 lei
Plafonul recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate (8 luni : mai - decembrie) = 2.300 lei/luna x 8 luni = 18.400 lei
 
Intrucat venitul net realizat in suma de 26.000 lei este superior plafonului recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate, in suma de 18.400 lei, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS). CAS de plata este de 4.600 lei (18.400 lei x 25%) in cazul in care venitul ales este 2.300 lei (salariul minim pe economie).
 
Din punct de vedere al CASS, potrivit art. 174 alin. (10) din legea sus-mentionata, Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. .
 
Incepand cu anul 2021 baza de calcul a CASS nu se mai recalculeaza in raport cu perioada de activitate. Au fost abrogate prevederile care permiteu recalcularea contributiilor sociale de sanatate (CASS) in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep activitatea.
 
In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat aferent perioadei efectiv lucrate este in suma de 26.000 lei, inferior plafonul de 12 salarii minime pe economie aferent anului 2021, adica 27.600 lei, persoan fizica nu datoreaza CASS pentru 2021.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatii de plata CAS si CASS pentru un PFA infiintat in cursul anului":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016