Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inchiriere locuinta pentru punct de lucru societate. Impozit pe cladiri. Modificari aduse prin O.G. nr. 16/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2022
Inchiriere locuinta pentru punct de lucru societate. Impozit pe cladiri. Modificari aduse prin O.G. nr. 16/2022
Tags: og 16/2022, impozit pe cladiri, inchiriere locuinta

Problema fiscala: O persoana fizica ce detine in proprietate o casa de locuit incheie un contract de inchiriere cu o firma, aceasta urmand sa utilizeze spatiul ca punct de lucru.

1) Cum se modifica in acest caz impozitul pe cladiri datorat de persoana fizica? 

2) Care este cota de impozit pe cladiri inainte, respectiv dupa incheierea contractului de inchiriere? 

3) Aceasta situatie are implicatii si asupra cheltuielilor cu utilitatile (gaze, energie)?


Solutie:

Pentru anul in curs impozitul pe cladiri nu se modifica, el urmand a se modifica de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care intervine modificarea de destinatie.

in acest caz se vor aplica modificarile aduse prin O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, cu aplicabilitate de la data de 1 ianuarie 2023 pentru modificarile semnificative aduse in materia impozitului pe cladiri.

Prin inchirierea locuintei pentru a fi utilizata ca punct de lucru de catre o societate are loc o modificare de destinatie, din cladire rezidentiala in cladire nerezidentiala, pe baza definitiilor de la art. 453 din Codul fiscal. Conform noilor reglementari aduse de O.G. nr. 16/2022, in vigoare de la data de 1 ianuarie 2023, nu mai conteaza modalitatea de inregistrare a cheltuielilor cu utilitatile, iar destinatia mixta a cladirilor a fost eliminata.

Practic, incepand cu data de 1 ianuarie 2023:

- cladirile vor fi incadrate fie cu destinatie rezidentiala (de locuit), fie cu destinatie nerezidentiala (restul cladirilor), fiind eliminata categoria cladirilor cu destinatie mixta;

- pentru cladirile care au in componenta atat spatii cu destinatie rezidentiala, cat si spatii cu destinatie nerezidentiala, impozitul/taxa pe cladiri se determina in functie de destinatia suprafetelor cu o pondere mai mare de 50% si se calculeaza prin aplicarea cotei corespunzatoare destinatiei majoritare, asupra valorii intregii cladirii (art. 459 alin. (1) din Codul fiscal modificat prin O.G. nr. 16/2022);

- valoarea impozabila este aceeasi, indiferent de categoria cladirii ori de calitatea proprietarului, persoana fizica sau juridica, respectiv valoarea din Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, aferente anului anterior celui de referinta (art. 457 alin. (2), art. 458 alin. (3) si art. 460 alin. (1) din Codul fiscal modificat prin O.G. nr. 16/2022);

- doar cota de impozit va fi diferita, respectiv de minimum 0,1% asupra valorii cladirii in cazul cladirilor rezidentiale (art. 457 alin. (1) din Codul fiscal modificat prin O.G. nr. 16/2022) si de minimum 0,5% asupra valorii cladirii in cazul cladirilor nerezidentiale (art. 458 alin. (1) din Codul fiscal modificat prin O.G. nr. 16/2022), cota efectiva urmand a fi stabilita prin hotarari ale consiliilor locale.

Mai poate fi precizat ca potrivit art. 459 din Codul fiscal modificat prin O.G. nr. 16/2022 contribuabilii au obligatia de a declara la organul fiscal local, in vederea stabilirii destinatiei finale a cladirii, suprafata folosita in scop nerezidential, insotita de documentele doveditoare, cu exceptia celor deja aflati in evidenta fiscala a unitatii administrativ-teritoriale, in termen de 30 de zile de la data oricaror modificari privind suprafetele nerezidentiale.

Persoana fizica va trebui sa declare modificarea de destinatie a cladirii detinute in proprietate in termen de 30 de zile de la incheierea contractului de inchiriere cu societatea chiriasa (modificare de destinatie), urmand sa plateasca impozitul pe cladiri corespunzator unei cladiri nerezidentiale incepand cu data de 1 ianuarie 2023.

Avand in vedere modificarile semnificative aduse impozitului pe cladiri prin O.G. nr. 16/2022, care vor intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2023, este posibil sa fie aduse clarificari/precizari suplimentare prin noi norme metodologice la Codul fiscal modificat ori prin actualizarea normelor existente, care sa vizeze inclusiv situatia expusa.

 

Raspuns oferit de:

Constanta Popa, consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inchiriere locuinta pentru punct de lucru societate. Impozit pe cladiri. Modificari aduse prin O.G. nr. 16/2022":
Rating:

Nota: 3.14 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016