Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

de Dani CucuIntrebare: Ce termen de depunere are declaratia privind impozitul pe cladiri aferente persoanelor fizice?Daca o persoana fizica are domiciliul intr-o cladire care nu-i apartine, dar ...
de Dani CucuIntrebare:
Ce termen de depunere are declaratia privind impozitul pe cladiri aferente persoanelor fizice?
Daca o persoana fizica are domiciliul intr-o cladire care nu-i apartine, dar detine in proprietate o alta cladire cum plateste impozitul? Cum va fi clasificata locuinta detinuta?
Raspuns:
In temeiul art. 254 alin. (5) din Codul fiscal, orice persoana care dobandeste, construieste sau instraineaza o cladire are obligatia de a depune o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in a carei raza de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data dobandirii, instrainarii sau construirii.
Orice persoana care extinde, imbunatateste, demoleaza, distruge sau modifica in alt mod o cladire existenta are obligatia sa depuna o declaratie in acest sens la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la data la care s-au produs aceste modificari.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Examen Consultant Fiscal 2025
Declaratiile fiscale se depun in termen de 30 de zile de la data dobandirii sau de la data aparitiei oricareia dintre urmatoarele situatii:
a) intervin schimbari privind domiciliul fiscal al contribuabilului;
b) se realizeaza modificari ce conduc la recalcularea impozitului pe cladiri datorat;
c) intervin schimbari privind situatia juridica a contribuabilului, de natura sa conduca la modificarea impozitului pe cladiri;
d) intervin schimbari privind numele si prenumele, in cazul contribuabilului - persoana fizica sau schimbari privind denumirea, in cazul contribuabilului - persoana juridica.
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice le vizeaza doar pe acelea ce detin mai multe cladiri. Astfel, impozitul pe cladiri datorat de persoanele fizice care au in proprietate mai multe cladiri, in afara celei/celor situate la adresa de domiciliu, se majoreaza, persoanele fizice datorand un impozit pe cladiri, majorat dupa cum urmeaza:
a) cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Conform prevederilor art. 252 alin. (1)—(3) din Codul fiscal.
In cazul prezentat, intrucat persoana fizica detine o singura locuinta in proprietate, va datora impozitul pe cladire aplicand regula generala, prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Proiecte cu finantare din fonduri structurale. Regim TVAStudiu de caz: Achizitii intracomunitare de bunuriRegim TVA aplicat pentru avansul si ratele de leasing in cazul achizitiei unui autoturismPana cand mai poti redirectiona 2 la suta din impozitul pe venitLivrare de flori ornamentale. Cota de TVA aplicabilaUltimele articole
Majorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicale-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVANeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESArticole similare
Studiu de caz: Apartament utilizat pentru sediu si cladire cu destinatie mixta. Noul IMPOZIT PE CLADIRIStudiu de caz: Investitii de natura modernizarilor pentru cladire inchiriataIMPOZIT PE CLADIRI si noua declaratie obligatorie pentru proprietari in 2016Cum se aplica din 2016 impozitul pe cladirile nerezidentiale?Codul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul II - Impozitul si taxa pe cladiriUltimele articole
NOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Examenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenEvaluare cladiri: Cand trebuie redepuse rapoartele de evaluare, la 3 sau la 5 ani?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"