Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Atentie contabili!
TVA redus in 2019 - ce capcane ascunde O.U.G. nr. 89/2018?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Legea privind diminuarea risipei alimentare - suspendata pana februarie 2019

de InfoTva.ro la 08 Aug. 2018
Tags: legea privind diminuarea risipei alimentare, risipa alimentara, legislatie

Prin Legea nr. 200/2018 publicata in M.Of. nr. 647 din 25/07/2018 au fost aduse modificari si completari Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare insa aplicarea prevederilor Legii nr. 217/2016, cu modificarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin legea 200/2018 s-au suspendat pana la data de 1 februarie 2019.

Incepand cu 01 februarie 2019 operatorii economici din sectorul agroalimentar pot sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare conform Legii 217/2016, astfel: 

a) masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia si comercializarea alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare; 
 
b) masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, conform legislatiei in vigoare;
 
c) masuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, catre operatorii receptori, care desfasoara activitati inregistrate/autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, cu asumarea responsabilitatii privind indeplinirea prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor; produsele pot face obiectul transferului oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei durabilitatii minimale. Fac exceptie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului;

d) masuri pentru eliminarea si utilizarea subproduselor de origine animala si a produselor derivate, materiale de categoria 3, potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animala), cu modificarile ulterioare, precum si ale Regulamentului (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de punere in aplicare a Directivei 97/978/CE a Consiliului in ceea ce priveste anumite probe si produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontiera in conformitate cu directiva mentionata, cu modificarile ulterioare, in conditiile prevazute de legislatia sanitar-veterinara in vigoare;
Impozitarea dividendelor in 2019
Impozitarea dividendelor in 2019

Vezi detalii

Manualul Contabilului Incepator
Manualul Contabilului Incepator

Vezi detalii

Asociatiile de proprietari conform Legii nr. 196/2018
Asociatiile de proprietari conform Legii nr. 196/2018

Vezi detalii


e) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea in compost, conform legislatiei sanitar-veterinare in vigoare privind eliminarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si legislatiei privind protectia mediului; 

f) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in biogaz conform legislatiei de mediu si legislatiei sanitar-veterinare in vigoare; 

g) masuri privind dirijarea catre o unitate autorizata de neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor prevazute la lit. a)-f). 
 
Se recomanda implementarea a cel putin doua actiuni de prevenire a risipei alimentare dintre cele enumerate la lit. a)-f) inainte de a dispune neutralizarea deseurilor generate. 
 
Operatorii economici care transfera alimente prin donare, in baza legii 217/2016 beneficiaza de facilitati fiscale, asa cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 4, 5 si 6 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal cheltuielile privind:
    •  alimentele destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare; 
    • subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare; 
    • produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Legea privind diminuarea risipei alimentare - suspendata pana februarie 2019":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi





Atentie contabili!
TVA redus in 2019 - ce capcane ascunde O.U.G. nr. 89/2018?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special "Cote reduse de TVA in 2019"
Club Contabilitate

VIDEO

X
Atentie contabili!
TVA redus in 2019 - ce capcane ascunde O.U.G. nr. 89/2018?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special.

"Cote reduse de TVA in 2019"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016