Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza zilei: Deducerea serviciilor medicale la calculul impozitului pe salarii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 06 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: legea 95/2006, asigurari voluntare de sanatate, contracte de servicii medicale, reforma

Incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017, pe langa asigurarile voluntare de sanatate, persoanele fizice care obtin venituri din salarii la locul unde se afla functia de baza vor putea sa deduca la plata impozitului pe salarii si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de acestia, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.

Vom vedea in continuare care este diferenta dintre serviciile medicale si asigurarile voluntare de sanatate si cum se pot deduce la calculul impozitului pe veniturile din salarii.

Conform art. 340 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii,  asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza, in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare, pe cei care sufera un prejudiciu, din fondul alcatuit din primele incasate, precum si din celelalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate de asigurator si fac parte din gama asigurarilor facultative conform Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cadrul asigurarilor voluntare de sanatate se stabilesc raporturi juridice intre asigurat si asigurator in baza contractului de asigurare precum si intre asigurator si furnizorul de servicii medicale in baza contractului de servicii medicale.

Servicii medicale furnizate sub forma de abonament reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 339 lit. i) din Legea 95/2006, servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Asadar, spre deosebire de asigurarile voluntare de sanatate serviciile medicale sub forma abonamentului sunt achizitionate in mod direct de la furnizori si nu prin intermediul asiguratorilor.

Pana la data de 01 februarie 2017, doar salariatii care aveau incheiate contracte de asigurari voluntare de sanatate, suportate de acestia, nu si abonamente de servicii medicale, beneficiau, la functia de baza, de deducerea sumelor achitate pana la nivelul echivalentului in lei al sumei de 400 euro/an.

Incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017, angajatii care au incheiate contracte de servicii medicale sub forma de abonament vor beneficia de deducerea sumelor platite la determinarea impozitului pe salarii, la functia de baza, in limita sumei de 400 euro/an. Atentie! Limita nu se aplica separat pentru asigurari voluntare de sanatate si servicii medicale. Daca un salariat care obtine venituri la functia de baza are atat o asigurare voluntara de sanatate cat si un abonament de servicii medicale sumele platite pentru acestea impreuna nu trebuie sa depaseasca 400 euro/an.

In situatia in care salariatii efectueaza plata direct catre asigurator/furnizorul de servicii medicale, si nu prin retinerea sumelor de catre angajator, acesta va furniza angajatorului documentele justificative pentru acordarea deducerii. Pe baza documentelor justificative privind plata efectuata de catre salariat, angajatorul verifica incadrarea in plafonul de 400 de euro si acorda deducerea la determinarea impozitului pe salarii, in aceasta limia.

In cazul in care un angajat care obtine venituri din salarii la functia de baza se muta in cursul anului la un alt angajator, verificarea incadrarii in plafonul anual a sumelor reprezentand primele de asigurare voluntara de sanatate si servicii medicale sub forma de abonament, pentru care se acorda deducerea, se efectueaza in baza documentelor justificative eliberate de catre angajatorul anterior prin care se atesta nivelul deducerilor acordate pana la momentul mutarii.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza zilei: Deducerea serviciilor medicale la calculul impozitului pe salarii":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016