Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii fiscale are administratorul fara venituri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: administrator, venituri, srl, contract de munca, asigurat, dividende

In cazul de mai jos, se va stabili ce obligatii are catre stat un administrator de SRL care nu a incheiat insa un contract de munca si nici de asigurat, fara sa fi primit venituri de la societate sau dividende.


Din punct de vedere al impozitului pe venit, administratorul va fi supus impozitului pe venit numai in masura in care va realiza venituri. Astfel remuneratia administratorilor reprezinta venit asimilat salariilor in vederea impunerii, in masura in care este aceasta este stabilita prin actul constitutiv sau de catre adunarea generala a actionarilor, metodologia de determinare a impozitului pe salarii fiind cea stabilita de art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, in functie de situatia in care se incadreaza.

Si in conformitate cu prevederile capitolului I din Titlul IX indice 2 din Codul fiscal, administratorii sunt contribuabili ai sistemelor de asigurare numai in masura in care realizeaza venituri. Remuneratia administratorilor indiferent daca sunt administratori ai societatilor comerciale, companiilor/ societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii este tratata drept venit care intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, potrivit art. 296 indice 4 alin. (1) lit. si art. 296 indice 5 din Codul fiscal.

Astfel, din punct de vedere al contributiei de asigurari sociale, Codul fiscal nu considera contribuabil administratorul fara remuneratie, nestabilind obligatii declarative sau de plata in sarcina administratorului sau societatii.

Persona va putea insa fi considerata coasigurat in raport cu asigurarile sociale de sanatate, putand beneficia de asigurare sociala de sanatate, fara plata contributiei de asigurare sociala de sanatate. Astfel, sunt considerate coasigurati, potrivit art. 5 din OPCNAS nr. 581/2014, persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b), respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei. Acestea isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat. Astfel, in masura in care persoana se incadreaza in aceasta categorie, va putea beneficia si de asigurare sociala de sanatate, fara plata contributiei, in temeiul art. 213 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 coroborat cu prevederile OPCNAS nr. 581/2014.

De asemenea, potrivit art. 296 indice 32 din Codul fiscal, persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri din salarii, venituri asimilate salariilor si venituri din pensii, venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, precum si din asocieri fara personalitate juridica si alte venituri - de natura celor mentionate in cap. I - III din Titlul IX indice 2 din Codul fiscal -, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, precum si venituri din pensii mai mici de 740 lei si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, astfel cum sunt prevazute de art. 213 alin. (1) din Legea 95/2006, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate. Pentru aceste persoane, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului FNUASS o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

In raport cu veniturile sub forma de dividende, in conformitate cu prevederile art. 67 alin. (1) din Codul fiscal, si in aceasta situatie, obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

Cu toate acestea, in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende este datorat si plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
In raport cu obligatiile privind contributiile datorate in raport cu aceste venituri, potrivit art. 296 indice 27 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate. Dividendele, fiind din punct de vedere fiscal incluse in categoria veniturilor din investitii conform art. 65 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, vor fi supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate in conditiile prevederilor din Capitolul III al Titlului IX indice 2 din Codul fiscal.

Sunt prevazute exceptii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate doar pentru persoanele care realizeaza intr-un an fiscal si alte venituri, astfel cum sunt enumerate la art. 296 indice 27 alin. (2) din Codul fiscal (de exemplu: venituri din salarii, asimilate salariilor, pensii, venituri din activitati independente, din activitati agricole). Astfel, o persoana fizica nu va fi exceptata de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra dividendelor, daca intr-un an fiscal nu realizeaza si venituri de natura celor mentionate mai sus.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii fiscale are administratorul fara venituri?":
Rating:

Nota: 4.18 din 5 din 22 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016