Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In luna ianuarie 2012, ziua de 25 este vineri, zi lucratoare, iar ghiseele se inchid la ora 14 si depunerea declaratiilor se poate face pana la ora 00. Avand in vedere acest principiu, vom stabili daca declaratiile depuse in zilele nelucratoare tin cont de termenul limita de depunere stabilit de lege.
Solutia consultantului:
Articolul. 68 din Codul de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare precizeaza ca termenele de orice fel privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor fiscale precum si de alte dispozitii legale aplicabile in materie, daca legea fiscala nu dispune altfel, se calculeaza potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila .
La art. 101 din Codul de procedura civila se precizeaza “daca termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare." Zilele considerate nelucratoare sun sambata si dumnica si sarbatorile legale conform prevedrilor din Codul muncii .
Asadar, ziua de 25 ianuarie 2013 este o zi lucratoare iar declaratiile fiscale trebuiesc depuse pana la aceasta data inclusiv.
Potrivit art. 83 din Codul de procedura fiscala declaratiile fiscale pot fi depuse la registratura organului fiscal competent, prin posta cu confirmare de primire precum si online prin mijloace electronice. Formularul 112 "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" se depune numai electronic de catre contribuabilii persoane fizice si juridice care au calitatea de angajator.
Semnarea declaratiilor fiscale se realizeaza prin utilizarea certificatului emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
In cazul depunerii online nu sunteti conditionat de ora inchiderii ghiseului de la Administatia financiara sau ora inchiderii oficiilor postale.
Redam mai jos prevederile de la art. 83 din Codul de procedura fiscala :
"Art. 83 Depunerea declaratiilor fiscale
(1) Declaratia fiscala se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta cu confirmare de primire. Declaratia fiscala poate fi transmisa prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanta. In cazul impozitelor, taxelor si al contributiilor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, procedura privind transmiterea declaratiilor prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanta se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(2) Declaratiile fiscale pot fi redactate de organul fiscal sub forma de proces-verbal, daca din motive independente de vointa contribuabilului acesta este in imposibilitatea de a scrie.
(3) Data depunerii declaratiei fiscale este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz. In situatia in care declaratia fiscala se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia pe pagina de internet a organului fiscal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei.
(3^1) Data depunerii declaratiei prin mijloace electronice de transmitere la distanta pe portalul e-Romania este data inregistrarii acesteia pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor, cu conditia validarii continutului declaratiei. In cazul in care declaratia nu este validata, data depunerii declaratiei este data validarii astfel cum rezulta din mesajul electronic.
(3^2) Prevederile alin. (3^1) se aplica corespunzator si declaratiilor privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, depuse la organul fiscal competent sau la oficiile acreditate de Ministerul Finantelor Publice, in format hartie, semnat si stampilat, conform legii.
(3^3) Prin exceptie de la prevederile alin. (3^1), in situatia in care declaratia fiscala a fost depusa pana la termenul legal, iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor rezulta ca aceasta nu a fost validata ca urmare a detectarii unor erori in completarea declaratiei, data depunerii declaratiei este data din mesajul transmis initial in cazul in care contribuabilul depune o declaratie valida pana in ultima zi lucratoare a aceleiasi luni".
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Anulare inregistrare in scopuri de TVA. Procedura rambursare TVAAfla dispozitiile suspendate privind taxa pentru emisiile poluanteFalsificarea monedelor euro in 2012 la nivel europeanSinteza aparitiilor legislative recente cu incidenta fiscalaObligatii fiscale aferente inchiderii exercitiului din punct de vedere al TVAUltimele articole
Mod calcul si declarare impozit pe veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor in scop turisticNumarul firmelor inregistrate in luna ianuarie 2017 a scazut cu peste 33,94 la sutaOMFP 1099/2016 reglementeaza rezidenta in Romania a persoanelor fizice. Care sunt noile formulare?OpANAF 3605/2015: Patru noi formulare aprobateZoom fiscal: Declaratie privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor efectuate in cadrul proiectului finantatArticole similare
Registrul operatorilor intracomunitari – Partea ILista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAFAnunt ANAF iunie: Aspecte cu privire la inregistrarea si anularea, din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVAOUG 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020OUG nr. 25: Modificari cu privire la rambursarea TVAUltimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Articole similare
Programe de ucenicie cu subventii de 2.250 de lei/luna pentru persoanele cu patru claseSchimbarea domiciliului fiscal. Formularul 050 si formularul 080 sunt obligatoriiPlata defalcata a TVA: Reducere 5% impozit pe profit in 2018Modelul Formularului 092Deblocarea financiara a unor unitati administrativ-teritoriale. Ce a modificat OG 99 din 2013?Ultimele articole
Majorare salariu minim in 2025. Noutati importante pentru angajatoriPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Salariu minim brut de la 1 ianuarie 2025. Va fi diferentiat pentru angajatii din agricultura si industria alimentara?Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"