Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

SESIUNE ONLINE ANAF: PFA si servicii intracomunitare. Ce raspuns a dat ANAF contribuabilului privind declaratiile obligatorii?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 16 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: anaf, sesiune online, pfa, declaratii, norma, contract de munca, declaratia recapitulativa, 390 vies

La 15 iulie Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat online o sesiune de consultanta si indrumare pentru contribuabili. Astfel, unul dintre contribuabili a dorit sa stie ce declaratii depune un PFA cu norma care presteaza un serviciu intracomunitar si care emite factura de salariu. Se mentioneaza, de asemenea, ca PFA-ul are un certificat de la Registrul Comertului si unul de la ANAF.


Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin reprezentantii sai care au asigurat consultanta si indrumarea online a contribuabililor prin raspunsuri in timp real, a oferit urmatoarele lamuriri pe care le redam mai jos:

Contribuabilii care incep o activitate independenta in cursul anului fiscal, sunt obligati sa depuna la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul, Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii (formularul 220).

Totodata, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, au obligatia de a plati contributii sociale obligatorii.

In cazul contributiilor de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate, se stabiliesc in baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, depusa, iar pentru contributiile de asigurari sociale*), platile anticipate se calculeaza in baza Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600), care se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilii isi au domiciliul, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

*) Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si care obtin in acelasi timp venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale asupra veniturilor din activitati independente.
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


In ceea ce priveste prestarea de servicii intracomunitare, aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare (conform art.153^1 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal) inainte de prestarea serviciului, prin depunerea Declaratiei de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091) si totodata sa solicitati organului fiscal si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, prin depunerea Cererii de inregistrare in/ radiere din/ Registrul operatorilor intracomunitari (095) odata cu inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare. De asemenea, aveti obligatia sa depuneti Declaratia recapitulativa (390) VIES pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care ati prestat serviciul respectiv.

ANAF a precizat insa ca situatia descrisa de contribuabil nu avea suficiente informatii clare in ce priveste mentiunea potrivit careia pentru prestarile de serviciu se emite o factura de salariu, intrucat salariile nu se platesc in baza unei facturi, ci a unui contract de munca.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "SESIUNE ONLINE ANAF: PFA si servicii intracomunitare. Ce raspuns a dat ANAF contribuabilului privind declaratiile obligatorii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

Cele mai citite stiri
din categoria "Formulare si Declaratii"

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016