Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

SESIUNE ONLINE ANAF: PFA si servicii intracomunitare. Ce raspuns a dat ANAF contribuabilului privind declaratiile obligatorii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: anaf, sesiune online, pfa, declaratii, norma, contract de munca, declaratia recapitulativa, 390 vies

La 15 iulie Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat online o sesiune de consultanta si indrumare pentru contribuabili. Astfel, unul dintre contribuabili a dorit sa stie ce declaratii depune un PFA cu norma care presteaza un serviciu intracomunitar si care emite factura de salariu. Se mentioneaza, de asemenea, ca PFA-ul are un certificat de la Registrul Comertului si unul de la ANAF.


Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin reprezentantii sai care au asigurat consultanta si indrumarea online a contribuabililor prin raspunsuri in timp real, a oferit urmatoarele lamuriri pe care le redam mai jos:

Contribuabilii care incep o activitate independenta in cursul anului fiscal, sunt obligati sa depuna la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul, Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii (formularul 220).

Totodata, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, au obligatia de a plati contributii sociale obligatorii.

In cazul contributiilor de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate, se stabiliesc in baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, depusa, iar pentru contributiile de asigurari sociale*), platile anticipate se calculeaza in baza Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600), care se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilii isi au domiciliul, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

*) Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si care obtin in acelasi timp venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale asupra veniturilor din activitati independente.

In ceea ce priveste prestarea de servicii intracomunitare, aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare (conform art.153^1 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal) inainte de prestarea serviciului, prin depunerea Declaratiei de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091) si totodata sa solicitati organului fiscal si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, prin depunerea Cererii de inregistrare in/ radiere din/ Registrul operatorilor intracomunitari (095) odata cu inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare. De asemenea, aveti obligatia sa depuneti Declaratia recapitulativa (390) VIES pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care ati prestat serviciul respectiv.

ANAF a precizat insa ca situatia descrisa de contribuabil nu avea suficiente informatii clare in ce priveste mentiunea potrivit careia pentru prestarile de serviciu se emite o factura de salariu, intrucat salariile nu se platesc in baza unei facturi, ci a unui contract de munca.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "SESIUNE ONLINE ANAF: PFA si servicii intracomunitare. Ce raspuns a dat ANAF contribuabilului privind declaratiile obligatorii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016