keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce cred salariatii si angajatorii romani despre transferul contributiilor in 2018. Rezultate sondaj

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 31 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: transferul contributiilor, angajator, salariati

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 19-27 octombrie 2017 o consultare care a vizat evaluarea impactului mutarii contributiilor de la angajator la angajat, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia si ai membrilor CNIPMMR. Respondentii, in numar de 748, sunt: 37,7% microintreprinderi, 20,8% intreprinderi mici 17,5% intreprinderi mijlocii, 13,1% intreprinderi mari si 10,9% alte forme juridice.

Intrebati daca sustin trecerea contributiilor de la angajator la salariat, 82% dintre respondenti au raspuns ca nu sustin aceasta modificare.
 
Cele mai importante efecte pozitive considerate de catre respondentii ca vor genera odata cu trecerea contributiilor de la angajator la salariat, au fost: pentru bugetul de stat: cresc veniturile bugetare ca urmare a cresterii salariilor, amenzilor, etc. (50%), niciun efect pozitiv (39%), salariatii vor cunoaste toate cheltuielile salariale ale angajatorului privind postul ocupat (11%).
 
La intrebarea "Considerati ca trecerea contributiilor de la angajator la salariat va avea efecte negative?",  84,3% dintre respondenti au raspuns pozitiv. 
 
Printre efectele negative considerate de respondenti ca vor considerate odata cu trecerea contributiilor de la angajator la salariat, au fost mentionate: cresterea birocratiei pentru angajator, prin incheierea de acte aditionale la toate contractele individuale de munca (69,6%), scaderea salariilor nete (67,6%), cheltuieli suplimentare privind actualizarea programelor informatice (64,8%), cresterea amenzilor ca urmare a cresterii salariului minim (59,7%), cresterea fiscalitatii asupra unor categorii de contribuabili (PFA, pentru drepturile de autor, veniturile din chirii, etc.) (48,3%), altele (10%).
 
Intrebati daca sunt de acord cu introducerea unei taxe de 2% din fondul de salarii platit de angajator, 98% au mentionat ca nu sunt de acord.
 
Pozitia CNIPMMR privind mutarea contributiilor  de la angajator la salariat 
 
Trecerea contributiilor de la angajator la salariat reprezinta o reforma ampla, cu implicatii multiple sociale si economice, fiind imperios necesar ca inainte de adoptarea unei hotarari in acest domeniu sa fie realizate analize de impact si testul IMM, potrivit art. 91 din Legea nr. 346/ 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit cu care: "initiatorii actelor normative trebuie sa evalueze efectele introducerii noii reglementari, mai intai si cu precadere, asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii". "Evaluarea sistematica a impactului proiectelor de acte normative … se face prin aplicarea Testului IMM".
 
Analizele de impact si testul IMM trebuie sa vizeze intregul pachet de modificari legislative, in contextul in care incepand cu 1 ianuarie 2018 se vor aplica concomitent mai multe reforme:
 
- trecerea contributiilor de la angajator la salariat;
 
- instituirea contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% in sarcina angajatorului;
 
- reducerea impozitului de la 16% la 10%;
 
- eliminarea deducerii personale pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei;
 
- cresterea salariului minim de la 1.450 de lei la 1.900 de lei;
 
- cresterea plafonului de incadrare ca microintreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro (in prezent, IMM din aceasta categorie platind impozit de 16% pe profit) si includerea in acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfasoara activitati exceptate in prezent.
 
De asemenea, este necesara respectarea principiilor fiscalitatii, respectiv asigurarea informarii contribuabililor, cu modificarea/completarea Codului fiscal "prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", precum si predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie sa se asigure "stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii", "pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii".
 
Pentru modificarea legislatiei fiscale este strict necesara si implicarea confederatiilor patronale reprezentative la nivel national, potrivit dispozitiilor art. 121 lit. b) din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicata care prevede "consultarea obligatorie a partenerilor sociali asupra initiativelor legislative sau de alta natura cu caracter economico-social".
 
Mai multe aflati aici: CNIPMMR.RO
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016