Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratamentul fiscal al cadourilor de Craciun acordate salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 18 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: tichete cadou, cadou de craciun, tratament fiscal

Codul fiscal le permite angajatorilor sa acorde, atat salariatilor cat si copiilor minori ai acestora, cadouri cu ocazia Craciunului, scutite de taxe si deductibile in limita de 5% din fondul de salarii.

Vom vedea in continuare in ce conditii cadourile sunt scutite de taxele salariale.
 
In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal prevede ca nu sunt venituri impozabile, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in acestea sunt prevazute in contractul de munca si valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Acordarea acestor cadouri trebuie sa fie prevazuta de contractul de individual sau colectiv de munca. (Atentie - nu de regulamentul intern). Acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit/contributiilor sociale daca:
- nu sunt prevazute de contractul de munca;
- sunt acordate in alte conditii decat cele prevazute de contractul de munca. 
 
Astfel, angajatorul poate acorda cu ocazia Craciunului, astfel cum este prevazut in contractul de munca, tichete cadou, cadouri in bani sau cadouri constand in bunuri, neimpozabile in limita de 150 de lei/persoana.
 
Cadourile acordate in limita sumei de 150 de lei ocazia Craciunului nu sunt venituri impozabile daca sunt acordate atat salariatilor cat si copiilor minori ai acestora. 
 
Spre exemplu, cu ocazia Craciunului angajatorul poate acorda unui salariat cu un copil minor suma de 300 de lei neimpozabili (150 lei salariat + 150 de lei copil minor). Totodata, daca parintii lucreaza la acelasi angajator, copilul va primi suma de 150 de lei neimpozabila de la amandoi parinitii. Astfel, doi soti care lucreaza la acelasi angajator si au un copil minor pot primi cu ocazia Craciunului suma de 600 de lei neimpozabila (150 salariat + 150 salariata + 300 de lei copil).

Aceste concluzii se desprind din prevederile Normelor metodologice de aplicare a art. 76 din Codul fiscal care stabilesc ca, in sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. 

Asadar, cadourile acordate cu ocazia Craciunului sunt neimpozabile si neincluse in baza de calcul a contributiilor sociale in limita sumei de 150 de lei acordata fiecarui salariat si fiecarui copil minor.
 
De remarcat este faptul ca, intre tichetele cadou si cadourile in bani sau in natura nu exista nicio diferenta din punct de vedere fiscal, in sensul ca, si unele si altele sunt venituri neimpozabile daca sunt acordate cu ocazia Craciunului in limita de 150 de lei. In aceste conditii, devine inutila achizitionarea tichetelor cadou devreme ce angajatorul are la indemana posibilitatea mult mai usoara de acordare a cadourilor in bani sau in bunuri. 
 
Pentru platitorii de impozit pe profit, la determinarea rezultatului fiscal cheltuielile sunt deductibile limitat conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Limita se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Sumele care depasesc aceasta limita sunt cheltuieli nedeductibile.
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratamentul fiscal al cadourilor de Craciun acordate salariatilor":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016