Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 10 Aug. 2022

Conform art. 76, alin. 4), lit. b) nu sunt impozabile "drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare". Ce companii sunt eligibile pentru aplicarea acestui articol, care sunt conditiile de acordare si ce documente sunt necesare? Multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena:
Potrivit art. 76 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (...) b) drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Potrivit pct.13 lit. a) d) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, In sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, in categoria drepturilor de hrana acordate de angajatori angajatilor, potrivit legii, se cuprind:
a) alocatiile zilnice de hrana pentru activitatea sportiva de performanta, interna si internationala, diferentiata pe categorii de actiuni;
b) contravaloarea hranei, alimentelor sau numerarul acordat sportivilor pentru asigurarea alimentatiei de efort necesare in perioada de pregatire;
c) drepturile de hrana in timp de pace, primite de personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala, precum si valoarea financiara a normei de hrana, atunci cand nu beneficiaza de drepturi in natura, acordata personalului militar si civil, politistilor si functionarilor publici cu statut special si personalul civil din sistemul administratiei penitenciare in conformitate cu legislatia in vigoare;
d) alte drepturi de aceasta natura primite potrivit actelor normative specifice, cum ar fi: alocatia de hrana zilnica pentru personalul navigant si auxiliar imbarcat pe nave; alocatia zilnica de hrana pentru consumurile colective din unitatile bugetare si din regiile autonome/societatile cu specific deosebit; alocatia de hrana acordata donatorilor onorifici de sange; alocatia de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice si altele asemenea. .
Astfel, contravaloarea hranei acordate salariatilor este neimpozabila la nivelul salariatului, doar in situatiile prevazute mai sus.

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic

Cartea Verde a TVA

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita
Daca nu sunt indeplinite conditiile anterioare, valoarea hranei acordata salariatilor se introduce pe stat, iar la aceasta suma se retin salariatului contributiile de asigurari sociale si impozit pe salarii si se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Tratament fiscal necesar firmelor care ofera hrana salariatilor":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
TRATAMENT FISCAL PFA, pe baza normei de venit. Obligatii declarative pe 2019MFP MODIFICA metodologia de acordare a tichetelor de masa, a voucherelor de vacanta si a tichetelor cadouMasuri de simplificare pentru operatiuni pluripartiteStudiu de caz: Inregistrarea sumelor datorate catre asociatul care se retrageTRATAMENT FISCAL pentru contributiile sociale obligatorie. Venituri din tranzactionarea titlurilor de valoareUltimele articole
Sistemul Garantie-Returnare devine functional. Cu ce dificultati se vor confrunta contabilii de la 30 noiembrie 2023?Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileTratamentul fiscal al cheltuielilor cu cazarea salariatilorVenituri din dividende in 2023. 6 operatiuni care NU sunt considerate dividendeCum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVA
Mai multe articole despre tratament fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"