Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 112 actualizata: ultima versiune. Descarca aici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Aug. 2020 Exclusiv
Tags: declaratia 112, soft j, soft a, evidenta persoane asigurate

UPDATE august 2020! ANAF a actualizat, in data de 26 iulie 2020, PDF-ul inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.

 
 

In Monitorul Oficial nr. 426 din 21 mai 2020 a fost publicat OMFP nr. 1942/2020. Denumirea completa a actului normativ este Ordinul nr. 1942/979/819/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate cuprinde atat informatii privind obligatiile fiscale ale contribuabililor, cat si informatii necesare stabilirii prestatiilor sociale potrivit legislatiei specifice, acordate de C.N.P.P., C.N.A.S,  A.N.O.F.M. si A.N.P.I.S..


Modificari aduse Declaratiei 112 prin OMFP nr. 1942/2020:

 
- au fost eliminate casetele referitoare la veniturile lunare realizate de persoanele fizice in baza  contractului individual de munca,  sub nivelul salariului minim brut pe tara, pentru care contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate s-a datorat de catre angajator in numele angajatului la o baza de calcul echivalenta cu salariul minim brut pe tara: 
 
- au fost eliminate casetele in care se evidentieaza facilitatile din domeniul constructiilor care au fost necesare numai pentru declararea veniturilor din salarii si asimilate salariilor, realizate in luna iulie 2019, de catre persoanele fizice prevazute la art. 60 pct.5 din Codul fiscal, conform OUG nr. 114/2018 si a OUG nr. 43/2019;
 
- au fost introduse noi casete in Anexa nr.1.2 - Anexa asigurat - Sectiunile  B si C in conformitate cu dispozitiile OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare si a  Legii nr. 19/2020 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv introducerea in Nomenclatorul “Tip asigurat“ din Anexa nr. 4 a formularului, a  unor  noi tipuri de asigurati, dupa cum urmeaza:
 
a) Salariat care  beneficiara de indemnizatia  prevazuta de  Legea nr. 19/2020, cu modificarile si completarile ulterioare,  pentru care se acorda un tratament fiscal diferit de cel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor;
 
b) Salariat care  beneficiaza de indemnizatia  prevazuta la art. XI alin. (1)  din OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, suportata din bugetul asigurarilor de somaj pentru care nu se acorda facilitatile fiscale prevazute la art. 60, art. 138^1 si art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal;
 
c)  Salariat care beneficiaza de  indemnizatia suplimentara prevazuta la art. XI alin. (11) din OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, suportata de angajator din fondul de salarii  pentru care se acorda, dupa caz, facilitatile fiscale prevazute la articolele mentionate mai sus din Codul fiscal;
 
d) Persoana fizica ce desfasoara activitati in cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale romanesti din strainatate, in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) din cap. IV sectiunea a 3-a al anexei nr. IV la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu datoreaza contributii sociale obligatorii;
 
e)   Membru cooperator, salariat in  baza conventiei individuale de munca, prevazuta de Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, care beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. XV din OUG 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, dar pentru care se aplica regimul fiscal specific veniturilor din salarii si asimilate salariilor prevazut la art. 78 din Codul fiscal;
 
f) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, in baza contractelor de activitate sportiva, care  beneficiaza de indemnizatia  prevazuta la art. XV alin. (2) din OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, suportata din bugetul de stat;   
 
g) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, in baza contractelor de activitate sportiva, care  beneficiaza de indemnizatia  prevazuta la art. XV alin. (3) din OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, compensatorie, suportata de platitorul de venit.
 
⦁ Introducerea in sectiunea E3 a formularului a unui numar de 6 noi campuri cu ajutorul carora procedura de migrare a informatiilor catre CNPP, CNAS, ANOFM si ANPIS se aplica in mod unitar pentru tipurile de asigurati noi introduse.
 
⦁ Introducerea in sectiunea E3 a formularului a unui camp, pentru declararea stimulentului de risc acordat cadrelor medicale, in baza OUG nr. 43/2020.
  
⦁  Au fost efectuate modificari de natura tehnica care constau in actualizarea corespunzatoare a anexelor si a instructiunilor la ordin potrivit aspectelor semnalate de utilizatorii declaratiei. 

Citeste si Tot ce trebuie sa stiti in 2020 despre formularul 230!


ARTICOL INITIAL:

Declaratia 112 reprezinta Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 1397/2010 - valabil din ianuarie 2012 - publicat in data de 21.06.2012.

- 112: Soft A (valabil din ianuarie 2012): Descarca

- 112: Soft J: Descarca

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 1397/2010 - actualizat in data de 09.01.2012
- 112: Soft A (valabil pana in decembrie 2011): Descarca

Metode de preluare declaratia 112 dintr-o luna anterioara:

1. Daca este aceeasi versiune si in luna urmatoare: Efectuati o copie a fisierului PDF 112 pentru luna anterioara, salvandu-l astfel incat titlul sa contina si luna declaratiei. Modificati numarul lunii si numarul de zile, efectuati modificarile necesare daca este cazul si validati.
2. Daca este o versiune noua in luna urmatoare: Deschizi versiunea veche de 112 si din meniul Adobe accesezi Document - Forms (formulare) - Export Data, si salvezi intr-un anumit loc fisierul xml. Apoi descarci Noua versiune de 112, si la fel intri in Documents - Forms - import data si importi fisierul pe care tocmai l-ai salvat inainte. Efectuati modificarile necesare aferente respectivei luni si validati fisierul.

Pentru a descarca/vizualiza urmatoarele fisiere acceseaza "Descarca program":
- Sumar structura declaratia D112
- Macro-procese declaratia D112
- Prezentarea formularului D112: Anexa 1, Anexa 1.1 angajator, Anexa 1.2 asigurat
- Instructiuni de completare formular D112: Anexa 7
- Soft-ul A de incarcare si validare date pentru formularul D112: PDF Adobe
- Instructiuni de utilizare pentru PDF Adobe D112
- Soft-ul J de validare date din fisier XML pentru formularul D112: PDF Java
- Informatiile necesare generarii fisierului XML din aplicatii proprii se gasesc la Specificatii tehnice.
- Specificatii tehnice:
- Formulare pentru construirea fisierului XML Anexa 1 cu mnemonice, Anexa 1.1 angajator cu mnemonice, Anexa 1.2 asigurat cu mnemonice
- Nomenclatoare: Anexa 2, Anexa 3, Anexa 4, Anexa 5, Anexa 6
- Structura fisierului xml: Anexa 8
- Corelatii si validari formular D112: Anexa 8 validari
- Schema fisierului xml: DecUnicaType.XSD
- DecUnica.XSD
- Exemplu de XML : DecUnica.xml
- Raspunsuri la intrebarile frecvente
- Erori frecvente
- Ghid pentru depunerea si verificarea starii prelucrarii prin Internet

Nota: Pentru utilizarea softului J, veti avea nevoie de aplicatia DUKIntegrator (versiune 21.06.2012).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 112 actualizata: ultima versiune. Descarca aici":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016