Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Impozitarea veniturilor din contractele de management

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2018
Tags: contract management, impozitare venit

Veniturile realizate din contractele de management, in cazul in care persoana este si salariata, se supun regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii, fiind considerat venit asimilat salariilor.

In jurul veniturilor realizate din contracte de management se ridica mai multe semne de intrebare, intre care: 
– Mai exista plafoane la plata contributiilor?
– In cazul in care exista o asemenea derogare, ce alte venituri obtinute de o persoana fizica se scutesc de la plata contributiilor din contracte de management?

SPECIALISTUL COMENTEAZA

In raport cu tratamentul fiscal aplicat veniturilor realizate de o persoana fizica, trebuie identificate sarcinile atribuite prin contractul de management, daca acestea sunt unele de administrare a societatii sau daca obiectul contractului il constituie servicii prestate de natura celor de management.

Insa, de multe ori, contractul de management este inscrisul in baza caruia Adunarea generala a asociatilor/actionarilor sau chiar administratorul existent deleaga o parte din atributii in vederea atingerii unor anumite obiective economice. Pentru corecta incadrare a raporturilor dintre societate si manager este necesara cunoasterea detaliata a clauzelor contractului incheiat, dar si a tipului societatii. in cadrul unei societati, avand in vedere ca nici contractul de administrare si nici contractul de management nu au o definitie legala in Legea societatilor nr. 31/1990, se poate considera ca persoana investita cu executarea acestora indeplineste aceleasi functii.

In considerarea dispozitiilor dreptului comun in materia contractului de mandat si, in special, art. 2010 alin. (1) din noul Cod civil, mandatul dat pentru acte de exercitare a unei activitati profesionale se prezuma a fi cu titlu oneros. Aceste contracte speciale pot fi incadrate in specia mai larga a contractelor de mandat, intrucat, in aceste cazuri, administratorul sau managerul isi exercita activitatea in limitele si conditiile mandatului acordat.

Avand in vedere aceasta identitate intre contractul de management si contractul de mandat, venitului realizat de persoana fizica i se vor aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, fiind considerat venit asimilat salariilor.
In acest sens, reprezinta venituri asimilate salariilor remuneratia obtinuta de directorii cu contract de mandat si de membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si drepturile cuvenite managerilor, in baza contractului de management prevazut de lege (art. 76 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal), precum si remuneratia administratorilor societatilor, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie (art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal).

Din punctul de vedere al contributiilor sociale obligatorii, aceste venituri sunt cuprinse, incepand cu 1 ianuarie 2018, in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cota de 25%, conform art. 139 alin. (1) lit. d) si e) din Codul fiscal si al contributiei de asigurari de sanatate in cota de 10%, potrivit art. 157 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal. Baza de calcul al celor doua contributii nu este plafonata, cumularea veniturilor realizate in calitate de salariat cu aceste venituri nefiind de natura a conferi un tratament fiscal diferit.

Pentru aceste venituri, societatea datoreaza contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%. Cota de impozit pe salarii este incepand cu 1 ianuarie 2018 de 10%.

Raportarea obligatiilor fiscale privind veniturile asimilate salariilor (impozit pe salarii si contributii sociale) se face prin completarea si depunerea formularului 112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenÈ›a nominala a persoanelor asigurate, avandu-se in vedere si inregistrarea fiscala si obtinerea unui numar de identificare fiscala.

Metodologia de calcul al impozitului pe salarii este cea prevazuta de art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. Astfel, de exemplu, pentru o remuneratie de 3.000 lei, persoana fizica primeste 1.755 lei, fiind retinute contributia de asigurari sociale de 750 lei, contributia de asigurari sociale de sanatate de 300 lei si impozitul pe salarii de 195 lei. Contributia asiguratorie pentru munca calculata este de 68 lei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016