Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Veniturile realizate din contractele de management, in cazul in care persoana este si salariata, se supun regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii, fiind considerat venit asimilat salariilor.
SPECIALISTUL COMENTEAZA
In raport cu tratamentul fiscal aplicat veniturilor realizate de o persoana fizica, trebuie identificate sarcinile atribuite prin contractul de management, daca acestea sunt unele de administrare a societatii sau daca obiectul contractului il constituie servicii prestate de natura celor de management.
Insa, de multe ori, contractul de management este inscrisul in baza caruia Adunarea generala a asociatilor/actionarilor sau chiar administratorul existent deleaga o parte din atributii in vederea atingerii unor anumite obiective economice. Pentru corecta incadrare a raporturilor dintre societate si manager este necesara cunoasterea detaliata a clauzelor contractului incheiat, dar si a tipului societatii. in cadrul unei societati, avand in vedere ca nici contractul de administrare si nici contractul de management nu au o definitie legala in Legea societatilor nr. 31/1990, se poate considera ca persoana investita cu executarea acestora indeplineste aceleasi functii.
In considerarea dispozitiilor dreptului comun in materia contractului de mandat si, in special, art. 2010 alin. (1) din noul Cod civil, mandatul dat pentru acte de exercitare a unei activitati profesionale se prezuma a fi cu titlu oneros. Aceste contracte speciale pot fi incadrate in specia mai larga a contractelor de mandat, intrucat, in aceste cazuri, administratorul sau managerul isi exercita activitatea in limitele si conditiile mandatului acordat.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Avand in vedere aceasta identitate intre contractul de management si contractul de mandat, venitului realizat de persoana fizica i se vor aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, fiind considerat venit asimilat salariilor.
Din punctul de vedere al contributiilor sociale obligatorii, aceste venituri sunt cuprinse, incepand cu 1 ianuarie 2018, in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cota de 25%, conform art. 139 alin. (1) lit. d) si e) din Codul fiscal si al contributiei de asigurari de sanatate in cota de 10%, potrivit art. 157 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal. Baza de calcul al celor doua contributii nu este plafonata, cumularea veniturilor realizate in calitate de salariat cu aceste venituri nefiind de natura a conferi un tratament fiscal diferit.
Pentru aceste venituri, societatea datoreaza contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%. Cota de impozit pe salarii este incepand cu 1 ianuarie 2018 de 10%.
Raportarea obligatiilor fiscale privind veniturile asimilate salariilor (impozit pe salarii si contributii sociale) se face prin completarea si depunerea formularului 112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenÈ›a nominala a persoanelor asigurate, avandu-se in vedere si inregistrarea fiscala si obtinerea unui numar de identificare fiscala.
Metodologia de calcul al impozitului pe salarii este cea prevazuta de art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. Astfel, de exemplu, pentru o remuneratie de 3.000 lei, persoana fizica primeste 1.755 lei, fiind retinute contributia de asigurari sociale de 750 lei, contributia de asigurari sociale de sanatate de 300 lei si impozitul pe salarii de 195 lei. Contributia asiguratorie pentru munca calculata este de 68 lei.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Model contract de management. Servicii de management prestate de microintreprindere. Ce tratament fiscal se aplica?Cheltuieli combustibil autoturism de serviciuArticole similare
Ghid ANAF: Impozitarea si declararea veniturilor obtinute de persoane fizice din activitati agricole, silvicultura si pisciculturaStudiu de caz: IMPOZITARE VENITurilor din vanzarea de obligatiuniModalitatea de impozitare a veniturilor obtinute de un detasatImpozitarea veniturilor din conventii civile. Care sunt impozitele calculate pentru mai multe situatii?Impozitarea veniturilor din salarii obtinute de persoanele detasate. Cum evitam dubla impunereUltimele articole
Impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Material ANAF: Impozitarea veniturilor obtinute din jocuri de norocCum se face impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtualaCe impozite se aplica pe veniturile realizate de o asociatie nonprofit din activitatea de reclama si publicitate?Cum se impoziteaza veniturile din dividende in anul 2016?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"