Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitare venituri din cedarea folosintei bunurilor. Cum procedam pentru cetatenii straini?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: venituri din cedarea folosintei bunurilor, chirie, venit, contract, bunuri, impozit

In ce priveste impozitarea unor venituri obtinute de nerezidenti, studiul de caz urmator trateaza situatia in care o persoana fizica care nu este cetatean roman, dar care este inregistrata fiscal in Romania, inchiriaza catre un SRL echipamente IT, un autoturism inmatriculat in UE si un apartament situat in UE (punct de lucru).


Contractele sunt pentru anii 2012, 2013 si 2014. In anul 2013 au fost achitate doar garantii conform contractului, iar incepand din 2014 s-a achitat si chiria.

Stabilim cum trebuie tratate din punct de vedere al impozitului pe veniturile din chirii si al contributiei de asigurari de sanatate aceste contracte. Vom vedea daca aceste contracte trebuie declarate pe persoana fizica si impozitele achitate de persoana fizica sau daca se poate face retinere la sursa.

De asemenea, daca se poate face retinere la sursa, vom vedea unde se declara sumele retinute si daca intra sub incidenta contributiei de asigurari de sanatate si contractele pentru 2012 si 2013 avand in vedere ca se achita in 2014.

In plus, vom stabili in ce masura chiria aferenta apartamentului trebuie declarata tot in Romania sau acolo unde este situat apartamentul, precum si ce alte implicatii fiscale mai pot aparea.

Obligatiile fiscale se stabilesc in functie de incadrarea persoanei fizice drept persoana rezidenta sau nerezidenta.

In sensul Codului fiscal, persoana fizica nerezidenta si persoana fizica rezidenta sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 22-23 din Codul fiscal, astfel:

22. persoana fizica nerezidenta - orice persoana fizica care nu este persoana fizica rezidenta;
23. persoana fizica rezidenta - orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
   a) are domiciliul in Romania;
   b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
   c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
   d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

Prin exceptie de la prevederile lit. a)-d), nu este persoana fizica rezidenta un cetatean strain cu statut diplomatic sau consular in Romania, un cetatean strain care este functionar ori angajat al unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, un cetatean strain care este functionar sau angajat al unui stat strain in Romania si nici membrii familiilor acestora;
 
In situatia in care persoana fizica este persoana nerezidenta sunt aplicabile prevederile Titlului V din Codul fiscal - " Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania" sau, dupa caz,  prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta.
 
In situatia in care persoana fizica este persoana rezidenta in Romania veniturile din cedarea folosintei bunurilor
obtinute de aceasta se impoziteaza conform prevederilor Titlului III din Codul fiscal, Capitolul CAPITOLUL IV - Venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Conform art. 62 venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

In cazul veniturilor obtinute din inchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.
 
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.


Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pe parcursul unui an, cu exceptia veniturilor din arendare, datoreaza plati anticipate in contul impozitului pe venit catre bugetul de stat, potrivit prevederilor art. 82.

Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente pentru care platile anticipate de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat, si impozitul este final.

Cu exceptia acestor contribuabili, persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor au obligatia de a depune o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului (Formular 200).
 
Asadar, venitul brut se determina pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitare venituri din cedarea folosintei bunurilor. Cum procedam pentru cetatenii straini?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016