Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incasare dividende din strainatate. Obligatii declarative si de plata in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: obligatii declarative, obligatii de plata, incasare dividende

O persoana fizica romana, actionar al unei societati din Anglia (UK) incaseaza dividende de la aceasta societate. Ce obligatii declarative si de plata are in Romania?

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 

Potrivit art. 130 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si cele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 59 alin. (2) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate si veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
 
De asemenea, conform alin. (4) al aceluiasi articol, aceste persoane fizice care obtin venituri din strainatate au obligatia sa le declare in Declaratia unica, pana la data de 25 mai 2021 pentru veniturile realizate in anul 2020 (de ex.), precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.
 
In Declaratia unica, in Capitolul I se va completa Sectiunea I.2: Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate, Subsectiunea I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata si Sectiunea I.7 Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul realizat si contributiile sociale datorate, stabilite prin declaratia curenta.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, veniturile din dividende realizate in anul 2020 sunt supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), in situatia in care veniturile incasate depasesc plafonul a 12 salarii minime brute pe tara (2230 lei x 12 luni = 26.760 lei).
 
Persoana fizica va completa in cadrul Declaratiei unice in cadrul Capitolului I in cuprinsul Sectiunii I.3 Date privind contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorate, Subsectiunea I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata, datorand CASS (Nr. luni (6 sau 12)x Salariul minim x 10%), astfel:
 
1. daca a estimat in anul fiscal 2020 un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II si III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venituri din investitii;
g) venituri din alte surse,
iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia;
 
2. in cazul in care a estimat ca realizeaza in anul fiscal 2020 venituri cumulate din cele enumerate mai sus peste plafonul minim de 12 salarii minime, dar a realizat un venit net/brut anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal de impunere 2020 nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, acestea datoreaza CASS la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica, pana la data de 25 mai 2021 pentru veniturile realizate in anul 2020, in vederea definitivarii CASS;
 
3. prevederile de la pct. 2 se aplica si in cazul in care persoana fizica care a estimat ca realizeaza in anul fiscal 2020 veniturile de natura celor enumerate mai sus peste plafonul minim de 12 salarii minime, au procedat la corectarea Declaratiei unice initiale, prin depunerea unei Declaratii rectificative, ca urmare a realizarii de venituri sub plafonul minim.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incasare dividende din strainatate. Obligatii declarative si de plata in Romania":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016