Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Burse invatamant dual. Tratament fiscal si contabil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: burse, invatamant dual, tratament fiscal

In studiul de caz prezentat astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor formulate in urmatoarea situatie: O societate a incheiat un Contract de Parteneriat pentru formare profesionala (invatamant dual cu o unitate de invatamant liceal, precum si contracte de acordare de bursa, pentru cativa elevi care invata in respectiva unitate). Incepand cu luna septembrie, acesti elevi sunt beneficiarii unei burse in valoare de 200 de Ron. Acordarea si plata se face lunar (exceptand cele 2 luni de vacanta din vara).

Cum se inregistreaza aceasta bursa in contabilitate? Care este tratamentul din punct de vedere fiscal la acordarea bursei? Sunt aceste sume impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit? Genereaza obligatii declarative si de plata in relatia cu Autoritatile Fiscale? 
 
Asadar, in cele ce urmeaza, vom vedea raspunsul oferit de consultantul nostru fiscal, Constanta Popa, care arata ca elevii care frecventeaza invatamantul profesional, inclusiv invatamantul dual pentru nivelul 3 de calificare profesionala beneficiaza de bursa profesionala de 200 lei lunar, suportata de stat conform HG 951/2017. Totodata, conform art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale 1/2011 operatorii economici  care asigura pregatirea practica a elevilor sunt obligati sa le acorde bursa, cel putin la nivelul celei acordate din fonduri publice pentru invatamantul profesional (adica 200 lei lunar) si sa suporte alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.
 
Cheltuielile cu bursele acordate elevilor fac parte din cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic conform art. 102 alin. (3) lit. a) din Legea educatiei nationale 1/2011 si sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil, dupa cum se prevede la art. 25 alin. (9) din Codul fiscal.
 
Bursele primite de elevi si suportate de operatorul economic/societate sunt venituri neimpozabile conform art. 62 lit. o) 1 din Codul fiscal si, in consecinta, nici societatea, nici elevul nu trebuie sa plateasca impozite/taxe pentru sumele incasate cu titlu de burse profesionale in invatamantul dual.
 
Bursele acordate pot fi inregistrate in contabilitate prin articolul contabil 6588 ”Alte cheltuieli de exploatare” (sau 615 ”Cheltuieli cu pregatirea personalului”) = 5311 ”Casa in lei” (sau 462 ”Creditori diversi”).
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Burse invatamant dual. Tratament fiscal si contabil":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016