Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care este regimul fiscal al dividendelor incasate din strainatate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2018
Tags: dividende, cass, regim fiscal, taxe si impozite, termen de plata

In analiza de mai jos, o persoana fizica rezidenta salariata in Romania incaseaza in Romania dividende din strainatate.

Dividendele sunt incasate in contul bancar in luna aprilie 2018.

Vom vedea ce taxe se platesc in Romania si cand trebuie declarate aceste taxe si impozite.

Iata raspunsul specialistului!

Conform prevederilor art. 59, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, persoanele fizice romane care indeplinesc conditia de rezidenta prevazuta la art. 7, pct. 28, din lege si au domiciliul in Romania, calculeaza si declara impozitul pe veniturile realizate din orice sursa, din Romania si din afara Romaniei.

Daca este vorba despre o persoana fizica rezidenta romana cu domiciliul in Romania, atunci aceasta are obligatia depunerii formularului Declaratiei 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice - Sectiunea 3 - Date privind veniturile realizate din strainatate in anul 2017, unde sunt prevazute si veniturile din dividend.

Pentru venituri realizate in 2017, dar platite in 2018, formularul 212  - privind veniturile realizate din strainatate se depune pana la data de 15 martie 2019, inclusiv.

Veniturile respective exprimate in unitati monetare proprii statului de unde aveti de incasat dividendele se transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
La calculul impozitului pe venit se tine cont si de impozitul platit in strainatate, retinut la sursa de firma care distribuie dividend, daca este cazul.

Daca firma care a distribuit dividendele nu a retinut la sursa impozit, atunci persoana in cauza trebuie sa declare si sa plateasca un impozit de 5% din suma bruta a dividendelor.

Daca in tara respectiva i s-a retinut impozit si are document eliberat de autoritatea fiscala de acolo ca a achitat suma respectiva, in Romania i s-ar acorda credit fiscal ca metoda de evitare a dublei impuneri. Creditul fiscal extern se acorda pana la nivelul impozitului platit in strainatate, dar nu poate fi mai mare ca impozitul datorat in Romania, aferent venitului impozabil din strainatate.

Cu privire la contributia de sanatate, daca valoarea cumulata a veniturilor anuale (salarii +dividend) depaseste suma de 22.800 lei, CASS se datoreaza la aceasta suma, respectiv suma de plata la CASS este plafonata la 2280 lei /an (10% din 22.800 lei).

Practic, daca valoarea anuala a veniturilor din salarii depaseste suma de 22.800 lei, nu se datoreaza CASS pentru dividend.

>>> Termenul de plata pentru impozit pe venit si CASS daca este cazul este de 15 martie 2019.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care este regimul fiscal al dividendelor incasate din strainatate?":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016