Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum procedam privind exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, achizitii intracomunitare, exigibilitate tva, declaratia 390, omef 3512/2008

Analizam mai jos cazul unei societati care primeste o factura proforma din Ungaria in 25.10.2013 pentru avans 100% marfa. Societatea efectueaza plata si pe data de 02.11.13 primeste factura finala si marfa respectiva.


Vom vedea cum ar trebui sa se faca inregistrarile in contabilitate pentru factura proforma din 25.10.13 si pentru factura finala din 02.11.13, precum si in ce luna trebuie completata declaratia 390 VIES.

Factura proforma este un document emis de vanzator prin care se specifica produsele ce se vor vinde, cu caracteristicile lor principale si pretul, tinand loc de  oferta, pe care emitentul trebuie sa  o respecte pe durata de valabilitate a acesteia. Factura proforma nu se inregistreaza in contabilitate, deoarece nu este un document justificativ al operatiunilor economice, potrivit prevederilor OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Factura proforma are doar un rol informativ, cu privire la viitoarea factura, pentru a putea lua o decizie in acceptarea unei oferte.     

Conform prevederilor de la  art. 135 alin. (2) "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" exigibilitatea taxei intervine:

-    fie la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent articolului 155 alin. (14) din Codul fiscal;

-    fie la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (8);
-    fie in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele din normele metodologice de aplicare ale acestui articol, la pct. 17 alin. (1) si (2) din care rezulta urmatoarele aspecte fiscale:

-    faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri din UE  opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din Codul fiscal inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii, conform art. 135 alin. (2) din Codul fiscal.

In concluzie, avand in vedere ca furnizorul intracomunitar nu a emis factura de avans, aveti obligatia inregistrarii facturii finale pe data de 2.11.2013 si sa faceri raportarea in decalratia 390 (VIES) pentru luna noiembrie 2013.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum procedam privind exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016