Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare. Exigibilitate TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: exigibilitate tva, refacturare, codul fiscal

Unul dintre cititorii nostri a apelat la ajutor de specialitate pentru a lamuri urmatoarea situatie: "Cum interpretati dispozitiile pct. 31 alin. (5) si (6) din norme CF TVA raportat la art. 282 alin. (3) si norme aferente, in sensul ca in cazul aplicarii structurii de comisionar, TVA de pe factura emisa catre client (refacturarea) se va colecta la emitere si nu la incasarea contravalorii acesteia?

 

Raspunsul specialistului


Avand in vedere faptul ca refacturarea cheltuielilor nu este tratata drept o exceptie de la aplicarea sistemului TVA la incasare asa cum sunt celelalte exceptii reglementate prin art. 282 alin. (6) din Codul fiscal de la lit. a) la d), consider ca persoana impozabila inscrisa in sistemul TVA la incasare este obligata sa trateze  exigibilitatea TVA la data emiterii facturii de "refacturare" pentru operatiuni refacturate care au locul in Romania, fara a avea dreptul sa amane exigibilitatea acesteia pana la momentul incasarii, conform prevederilor art. 282 alin. (3)

"Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare".

Astfel, amanarea exigibilitatii TVA este permisa doar pentru persoana impozabila inregistrata  in scopuri de TVA care incaseaza avansuri sau efectueaza livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fara ca amanarea exigibilitatii TVA sa fie permisa si pentru persoana impozabila care refactureaza astfel de operatiuni.

In acest caz, consider ca persoana impozabila care emite o factura doar in scopul refacturarii cheltuielilor efectate/inregistrate nu este indreptatita sa amane exigibilitatea sumei TVA colectate pana la momentul incasarii contravalorii acesteia, chiar daca este inscrisa in sistemul TVA la incasare.

Aceste aspect rezulta din prevederile pct. 31 alin. (6) din normele de aplicare ale art. 286 pentru persoana impozabila care  aplica  structura de comisionar conform carora  regula generala prevede ca exigibilitatea pentru operatiuni refacturate intervine la data emiterii facturii emise. In acest context, de retinut este faptul ca sistemul TVA la incasare de la art. 282 alin. (3) este reglementat doar pentru facturare in  situatiile de la alin. (1) si alin. (2) lit. a) al art. 282 "(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale.... ", fara a fi reglementat si pentru refacturare  conform  art. 286, respectiv pct.  31 alin. (5) si (6) in care "exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate".
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare. Exigibilitate TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016