Sunt de acord cu politica de cookie
Atentie contabili!
TVA-ul s-a modificat de la 1 ianuarie 2020

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

ANAF va stabili din oficiu contributiile sociale pentru persoanele fizice care nu si-au indeplinit obligatia declararii acestora

de Irina Dumitrescu

de Irina Dumitrescu la 31 Dec. 2019
Tags: contributii sociale, impozit pe venit, stabilire din oficiu a cas, cass

Organele fiscale vor stabili din oficiu contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care nu si-au indeplinit obligatia declararii acestor contributii incepand cu anul fiscal 2018, conform unei proceduri aprobata prin OANAF 2547/2019 publicat in M.Of. nr. 800 din 02 octombrie 2019.

Pentru contributia de asigurari sociale procedura se aplica persoanelor fizice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:
a) au realizat venituri din activitati independente si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale;
b) au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la lit. a), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul II (declaratie unica estimativa);
c) nu si-au indeplinit obligatiile declarative privind contributia de asigurari sociale datorata pentru anul fiscal de impunere.

Pentru contributia de asigurari sociale de sanatate procedura se aplica persoanelor fizice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:

A. au realizat venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
Monografii si Proceduri Contabile pe perioada starii de urgenta
Monografii si Proceduri Contabile pe perioada starii de urgenta

Vezi detalii

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Vezi detalii

Top 50 spete de la contabili in PANDEMIE
Top 50 spete de la contabili in PANDEMIE

Vezi detalii

c) venituri din asocierea cu o persoana juridica contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din agricultura, silvicultura, piscicultura;
f) venituri din investitii;
g) venituri din alte surse.

B. au estimat pentru anul de impunere un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la lit. A, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice estimative;

C. nu si-au indeplinit obligatiile declarative privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru anul fiscal de impunere.

Contribuabilii pentru care, dupa parcurgerea etapelor din procedura, se constata ca aveau obligatia declararii si nu si-au indeplinit obligatiile declarative privind contributia de asigurari sociale/ contributia de asigurari sociale de sanatate vor fi notificati de organul fiscal cu precizarea termenului la care persoana fizica trebuie sa se prezinte in vederea audierii. 

Pentru contribuabilii care in urma notificarii/audierii nu isi indeplinesc obligatiile declarative prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se estimeaza, dupa caz:
- baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Contributia de asigurari sociale datorata se stabileste prin aplicarea cotei de contributie supra bazei anuale de calcul. 
- baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice estimative. Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea cotei de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra bazei anuale de calcul reprezentand valoarea a 12 salarii minime brute pe tara.

Organul fiscal central competent emite "Decizia privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice" pe care o comunica persoanei fizice, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala.
In situatia in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii "Deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice", contribuabilul isi indeplineste obligatiile declarative, decizia se anuleaza.
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "ANAF va stabili din oficiu contributiile sociale pentru persoanele fizice care nu si-au indeplinit obligatia declararii acestora":
Rating:

Nota: 4.65 din 5 din 23 voturi

Atentie contabili!
TVA-ul s-a modificat de la 1 ianuarie!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
TVA-ul s-a modificat de la 1 ianuarie!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016