Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Subventie PFA cu activitate in agricultura. Impozite

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 12 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: legea 19/2000, subventii, legea 263/2010, og 30/2011

Intrebare: In mai 2010 o persoana a infiintat un PFA (cultivare tomate) si a primit subventia pe kg rosii 0,35 lei in valoare de 8.700 lei, aferenta insa anului 2009 cand nu se facuse constituirea ca PFA. Suma a fost virata pe contul de PFA. Suma 8.700 lei se impoziteaza? Se va plati CAS?


Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 48 alin. 2 lit. a din Codul fiscal in venitul brut din activitati independente aferent unui an fiscal se includ doar sumele incasate in anul respectiv deoarece, in materia impozitului pe venit din activitati independente, impozitarea se face in functie de momentul incasarilor, respectiv al platilor. De altfel, prin hotararea de Guvern ce va modifica Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , aflata in prezent sub forma de proiect pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la sectiunea transparenta decizionala, se vor aduce precizari in sensul ca veniturile si cheltuielile se iau in considerare in anul in care au fost incasate ori platite, chiar daca sumele incasate sau platite in avans se refera la alte exercitii fiscale. De aici rezulta ca, in principiu, subventia incasata in anul 2010 ar constitui venit tot in anul 2010, chiar daca este aferenta anului 2009.
 
In ceea ce priveste caracterul impozabil sau neimpozabil al subventiei, veniturile neimpozabile realizate de persoanele fizice (indiferent daca este vorba de persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane fizice ce realizeaza venituri din agricultura sau silvicultura etc.) sunt reglementate cu titlu general la art. 42 din Codul fiscal.
 
Deoarece subventia nu a fost primita pentru achizitionarea de bunuri pentru a fi aplicabile prevederile art. 42 lit. r din Codul fiscal , aceasta ar putea intra sub incidenta prevederilor art. 42 lit. a din Codul fiscal , doar in masura in care ar imbraca forma unor ajutoare, indemnizatii si alte forme de sprijin cu destinatie speciala acordate din bugetul de stat si alte fonduri publice, asa cum sunt exemplificate ele la pct. 3 din Normele metodologice.

De abia prin pct. 19 din OG 30/2011 art. 42 lit. a din Codul fiscal a fost modificat, in sensul ca s-au inclus la venituri neimpozabile si formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile, iar prin proiectul de hotarare de Guvern mentionat anterior se precizeaza in mod expres ca in aceasta categorie se includ atat ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli incepand cu anul 2010 conform OG 14/2010 , cat si sprijinul acordat producatorilor agricoli sub forma schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare incepand cu anul 2007 potrivit OUG 125/2006.
 
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


In consecinta, deoarece aceste clarificari de natura legislativa au intervenit in anul 2011 (prin OG 30/2011 ), organele fiscale ar putea considera impozabile subventiile incasate de persoanele fizice in baza OUG 125/2006 in anii fiscali anteriori (inclusiv cele incasate in anul 2010) pe motiv ca acestea nu au fost prevazute expres in categola art. 42 lit. din Codul fiscal .
 
Referitor la contributia de asigurari sociale (CAS), conform art. 5 alin. 1 pct. IV lit. d si art. 61 alin. 1 si 2 din Legea 19/2000 (actul normativ in vigoare in anul 2010), persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente erau obligate sa se asigure pe baza de declaratie de asigurare, la nivelul venitului declarat, in masura in care nu beneficiau de o pensie publica sau nu se regaseau in alte categorii de asigurati obligatoriu prin efectul legii (salariati, someri etc.).

Incepand cu anul 2011, odata cu intrarea in vigoare a Legii 263/2010 , obligativitatea se mentinea, cu conditia ca veniturile brute anuale realizate exclusiv din activitati independente sa fie echivalente cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in anul 2011 plafonul fiind de 8.088 lei. Daca persoana fizica autorizata a realizat venituri brute in anul 2011 sub acest plafon, nu avea obligatia asigurarii pentru pensii si platii CAS aferente.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Subventie PFA cu activitate in agricultura. Impozite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016