keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Subventie PFA cu activitate in agricultura. Impozite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: legea 19/2000, subventii, legea 263/2010, og 30/2011

Intrebare: In mai 2010 o persoana a infiintat un PFA (cultivare tomate) si a primit subventia pe kg rosii 0,35 lei in valoare de 8.700 lei, aferenta insa anului 2009 cand nu se facuse constituirea ca PFA. Suma a fost virata pe contul de PFA. Suma 8.700 lei se impoziteaza? Se va plati CAS?


Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 48 alin. 2 lit. a din Codul fiscal in venitul brut din activitati independente aferent unui an fiscal se includ doar sumele incasate in anul respectiv deoarece, in materia impozitului pe venit din activitati independente, impozitarea se face in functie de momentul incasarilor, respectiv al platilor. De altfel, prin hotararea de Guvern ce va modifica Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , aflata in prezent sub forma de proiect pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la sectiunea transparenta decizionala, se vor aduce precizari in sensul ca veniturile si cheltuielile se iau in considerare in anul in care au fost incasate ori platite, chiar daca sumele incasate sau platite in avans se refera la alte exercitii fiscale. De aici rezulta ca, in principiu, subventia incasata in anul 2010 ar constitui venit tot in anul 2010, chiar daca este aferenta anului 2009.
 
In ceea ce priveste caracterul impozabil sau neimpozabil al subventiei, veniturile neimpozabile realizate de persoanele fizice (indiferent daca este vorba de persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane fizice ce realizeaza venituri din agricultura sau silvicultura etc.) sunt reglementate cu titlu general la art. 42 din Codul fiscal.
 
Deoarece subventia nu a fost primita pentru achizitionarea de bunuri pentru a fi aplicabile prevederile art. 42 lit. r din Codul fiscal , aceasta ar putea intra sub incidenta prevederilor art. 42 lit. a din Codul fiscal , doar in masura in care ar imbraca forma unor ajutoare, indemnizatii si alte forme de sprijin cu destinatie speciala acordate din bugetul de stat si alte fonduri publice, asa cum sunt exemplificate ele la pct. 3 din Normele metodologice.

De abia prin pct. 19 din OG 30/2011 art. 42 lit. a din Codul fiscal a fost modificat, in sensul ca s-au inclus la venituri neimpozabile si formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile, iar prin proiectul de hotarare de Guvern mentionat anterior se precizeaza in mod expres ca in aceasta categorie se includ atat ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli incepand cu anul 2010 conform OG 14/2010 , cat si sprijinul acordat producatorilor agricoli sub forma schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare incepand cu anul 2007 potrivit OUG 125/2006.
 
In consecinta, deoarece aceste clarificari de natura legislativa au intervenit in anul 2011 (prin OG 30/2011 ), organele fiscale ar putea considera impozabile subventiile incasate de persoanele fizice in baza OUG 125/2006 in anii fiscali anteriori (inclusiv cele incasate in anul 2010) pe motiv ca acestea nu au fost prevazute expres in categola art. 42 lit. din Codul fiscal .
 
Referitor la contributia de asigurari sociale (CAS), conform art. 5 alin. 1 pct. IV lit. d si art. 61 alin. 1 si 2 din Legea 19/2000 (actul normativ in vigoare in anul 2010), persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente erau obligate sa se asigure pe baza de declaratie de asigurare, la nivelul venitului declarat, in masura in care nu beneficiau de o pensie publica sau nu se regaseau in alte categorii de asigurati obligatoriu prin efectul legii (salariati, someri etc.).

Incepand cu anul 2011, odata cu intrarea in vigoare a Legii 263/2010 , obligativitatea se mentinea, cu conditia ca veniturile brute anuale realizate exclusiv din activitati independente sa fie echivalente cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in anul 2011 plafonul fiind de 8.088 lei. Daca persoana fizica autorizata a realizat venituri brute in anul 2011 sub acest plafon, nu avea obligatia asigurarii pentru pensii si platii CAS aferente.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016