Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 753 din data de 16 octombrie 2014 a fost publicata Legea nr. 134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Prevederile legale abrogate privesc interdicatia cumulului pensiilor cu veniturile salariale.Potrivit Legii 329/2009, pensia putea fi cumulata cu veniturile salariale in situatia in care pensia neta avea un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Persoanele care faceau obiectul reglementarilor abrogate erau pensionarii care realizeau venituri salariale sau asimilate salariilor din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala.
Prin urmare, incepand cu data de 19 octombrie 2014, interdictiile cu privire la cumularea pensiei cu salariul in sectorul bugetar nu se mai aplica.
Raman insa aplicabile interdictiile cu aplicabilitate generala, referitoare la cumulul pensiei cu salariul, astfel cum sunt stabilite de Legea 263/2010.
Categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, printre care se numara si veniturile din salarii, sunt prevazute la art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv:
- pensionarii pentru limita de varsta;
- nevazatorii;
- pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
- copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b);
- sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut.
Conform art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
- de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
- de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
- de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Astfel, invaliditatea de gradul I si II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca dar cu pastrarea capacitatii de autoingrijire.
Rezulta ca o persoana incadrata in gradul I sau II de invaliditate nu poate presta activitate profesionala deoarece si-a pierdut total capacitatea de munca fapt pentru care ea nu poate presta activitate in baza unui contrac.t individual de munca.
Prin urmare, persoanele incadrate in gradul I si II de invaliditate nu pot presta activitate profesionala intrucat si-au pierdut totala capacitatea de munca iar cele incadrate in gradul III de invaliditate pot sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca. Pensionarii care beneficiaza de pensie anticipata sau anticipata partial nu pot cumula pensia anticipata cu veniturile din salarii indiferent de nivelul pensiei.
Autor: Irina Dumitrescu

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari aduse de OUG 135/2020 cu privire la pensiile publice din Romania. Drepturile se aplica de la 1 septembrie 2020Guvernul majoreaza indemnizatiile acordate invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboiCodul fiscal 2008 - Capitolul XI. Facilitati comune - art. 284-286CC: Masurile de austeritate decise de Guvern sunt partial neconstitutionaleNoutati legislatie Fiscala 07-11 iulie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Impozitul auto: cum se calculeaza si unde il platestiPFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024CNPP: Indicatori utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2024Firmele care NU comunica incidentele de munca pot fi sanctionate cu pana la 7.000 leiPersoanele vulnerabile si pensionarii vor primi 1.400 lei de la stat in 2023 pentru plata facturilor la energieArticole similare
Aplicarea prevederilor Legii 296/2023 in domeniul ITInformare ITM. Prevederi legale cu privire la regimul de munca al minorilorNoi clarificari privind normele de aplicare a Codului fiscalModificarile aduse de OUG 3/2017 explicate pe largDeclaratia 112: Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 1580/2022Ultimele articole
Facilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateCheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Articole similare
Precizari MMPS privind durata stagiului minim de cotizare pentru a putea beneficia de pensieSe pot cumula veniturile din chirii ale persoanelor fizice cu pensia anticipata partial, incepand din anul 2022?Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteSubventie pentru angajarea somerilor. Analiza zileiArticole similare
Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor a fost aprobata prin Ordinul 1528/2022Cadouri oferite salariatilor. Tratament fiscalExclusiv online: Consultantii fiscali: Normele pentru Codul Fiscal contrazic ordonanta pe care incearca sa o clarificeO societate doreste sa acorde avantaje in natura salariatilor. Sunt cheltuieli deductibile? Se deduce TVA?Ministerul Economiei propune 27 de masuri noi pentru debirocratizarea firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiUltimele articole
Facilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Facilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"