Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

CNPP: Indicatori utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 09 Feb. 2024
CNPP: Indicatori utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2024
Tags: sistem public de pensii, indicatori utilizati in sistemul public de pensii

Casa Nationala de Pensii Publice a publicat, pe site-ul oficial, un material care cuprinde indicatorii utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2024.

I.    Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de:
•    7.567 lei – incepand cu 1 ianuarie 2024.

II.    Cotele de contributii de asigurari sociale, sunt urmatoarele:
•    25% - datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau  pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
•    4%  - datorata in cazul conditiilor deosebite de munca de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
•    8%  - datorata in cazul conditiilor speciale de munca de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
•    20,25% datorata de catre persoanele fizice care realizeaza, la locul unde se afla functia de baza,  venituri din salarii si asimilate salariilor in baza unor:
•    contracte individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricol si industrie alimentara, si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 si 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
•     contracte individuale de munca, rapoarte de serviciu si unele statute speciale prevazute de lege,  ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile lunare brute de pana la 10.000 lei inclusiv.
•    25% - datorata de persoanele fizice care au incheiat contract de asigurare sociala.


Cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% si este inclusa in cota de contributie de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.

Mentiune: in situatia  participantilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat in sistemul public de pensii pentru lunile in care acestia contribuie la aceste fonduri, se utilizeaza un indice de corectie de 0,81000.    

!!!! Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru care se datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat, in baza:
•    contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricol si industrie alimentara;
•    contractelor individuale de munca, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevazute de lege, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator;
         
Sunt scutite de la plata acestei contributii pentru veniturile lunare brute de pana la 10.000 lei inclusiv.
Pot opta in scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.
Pot renunta la optiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitari in scris la angajator.

III.    Incepand cu 1 ianuarie 2024:

•    Venitul minim lunar asigurat in baza contractului de asigurare sociala este de 3.300 lei (valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata incepand cu data de 1 octombrie 2023). Cuantumul contributiei de asigurari sociale aferent acestui venit este de 825 lei.
•    Valoarea punctului de pensie este de:  2.032 lei.
•    Indicele de corectie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.
•    Cuantumul ajutorului de deces este de:
          7.567 lei - in cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
          3.784 lei - in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
 
IV. Indemnizatia sociala pentru pensionari este de 1.281 lei.
 
V. Indemnizatia pentru insotitor in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de     invaliditate, este de 1.626 lei.
 
Alte precizari:

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitarii cu 10%.

Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiaza de asigurare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Castigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei.

Incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 4.582 lei. Aceasta prevedere se aplica doar in cazul domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


Incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 3.436 lei.

Aceasta prevedere se aplica doar in cazul domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


Aceste valori sunt reglementate, dupa caz, prin urmatoarele acte normative:
- Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2024;
- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- alte prevederi aplicabile in anul 2024.
Sursa: CNPP
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "CNPP: Indicatori utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016