Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2024
PFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024
Tags: pfa, activitati independente, taxe pfa 2024

PFA, cu activitate de scoala de soferi, sistem real, anul 2024. Are si un salariat cu norma intreaga. Va realiza venit net in anul 2024 in valoare de 200000 ron (asta ca sa putem face calculul). Va rog sa imi spuneti ce taxe va achita PFA in anul 2024 conform specificatiilor de mai sus.

Aspect important: 

1) titularul PFA-ului este pensionar conform Legii 223/2015 art 64, cu grad de invaliditate 3 conform decizie de pensionare. Asta inseamna ca are drept de munca o jumatate de norma /luna (4 ore /zi).

2) titularul PFA-ului are si calitatea de salariat intro alta societate cu timp de munca de 4 ore/zi (datorita constrangerii deciziei  de pensionare).

 

Va rog sa imi transmiteti ce taxe mai achita pentru anul 2024 (la venitul net de 200.000 ron) luand in considerare aspectele mentionate anterior. Multumesc.
 

 

PFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024 – raspunsul specialistului: 

 

Contributia de asigurari de sanatate

Cadrul legal: ART. 170 alin 1 Cod fiscal- Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.


 
Venit net = 200.000 lei, mai mare decat nivelul de 60 salarii minime brute pe economie  (198.000 lei = 60 salarii *3.300 lei salariul minim).
CASS (contributia la sanatate) = 19.800 lei (60 salarii minime *3300*10%).
Baza de calcul a CASS nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

CAS (contributia la sistemul public de pensii)

Cadrul legal: ART. 150 - Exceptii specifice privind veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1) Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1).
Intrucat persoana fizica are calitatea de pensionar, nu este obligat sa achite contributie la sistemul public de pensii.

Impozit pe venit

Cadrul legal: art 118 alin 2 Cod fiscal
Pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. a), pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
  
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
  
b)venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevazute la lit. a), din care se deduc contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate potrivit prevederilor titlului V, cu exceptia diferentei de contributie de asigurari sociale de sanatate prevazuta la art. 174 alin. (5).
 
Venit net = 200.000 lei
CASS = 19.800 lei
Venit net impozabil = 180.200 lei
Impozit pe venit = 18.020 lei (venit net impozabil*10%)
 
Sinteza obligatiilor fiscale datorate de persoana fizica:

  • CASS                = 19.800 lei
  • Impozit pe venit = 18.020 lei

Total obligatii fiscale     = 37.820 lei 



Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016