Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA cu venituri sub plafon si neasigurare obligatorie pentru pensii. Va depune Declaratia 600?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: pfa, impozit pe venit, declaratia 600, asigurare facultativa, venituri sub plafon

In cazul de mai jos, avem ca exemplu o persoana fizica la inceputul anului 2016 care este si salariat la o firma si are si un PFA individual. Contributia la pensii era platita in baza contractului individual de munca. Pentru PFA nu a depus declaratia 600 deoarece venitul in sistem real realizat in anul 2015 era mai mic de 35% din salariul mediu pe economie si nu era obligat sa depuna. In luna mai contractul individual de munca a incetat. Vom vedea cum se poate asigura in sistemul de pensii si daca se mai poate depune declaratia 600.

Conform art. 148 alin. 4 lit. a din Codul fiscal persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real se incadreaza in categoria asiguratilor obligatoriu in sistemul public de pensii daca venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitl brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut.

Deoarece persoana fizica respectiva a realizat in anul 2015 venituri din activitati independente sub plafonul de 35%, ea nu mai are calitatea de asigurat obligatori in sistemul public de pensii si, ca atare, nu poate depune nici declaratia 600.

In acest sens sunt si prevederile art. 148 alin. 8 din Codul fiscal conform carora persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim de 35% din castigul salarial mediu brut nu au obligatia depunerii declaratiei 600 si nu datoreaza plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale.

Persoana fizica in cauza se poate asigura, dar nu in sistem de asigurat obligatoriu, ci in sistem facultativ conform art. 6 alin. 2 din Legea 263/2010, adica pe baza de contract de asigurare sociala incheiat cu casa teritoriala de pensii, la un venit (baza de calcul) stabilit de persoana fizica, care nu poate fi mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.


Totusi, trebuie retinut ca potrivit art. 152 alin. 2 din Codul fiscal obligatiile anuale de plata a CAS se determina de organul fiscal prin decizie de impunere anuala asupra bazei de calcul (minim 35% din castigul salarial mediu brut – maxim de 5 ori valoarea acestuia), iar conform art. 152 alin. 4 din Codul fiscal obligatiile anuale de plata a CAS se aplica si in cazul persoanelor fizice de la art. 148 alin. 8, al caror venit realizat in anul fiscal pentru care se efectueaza definitivarea CAS se incadreaza in plafonul minim.

Cu alte cuvinte, persoana fizica autorizata (PFA), desi nu a trebuit sa depuna declaratia 600 si sa efectueze plati anticipate de CAS in cursul anului 2016 (deoarece a realita in 2015 venituri sub plafonul minim de 35% din castigul salarial mediu brut), la definitivarea impunerii anuale aferenta anului 2016 se poate trezi in situatia sa fie obligata sa achite CAS prin decizie de impunere (fara plati anticipate de CAS), daca in anul 2016 a realizat venituri ce depasesc plafonul minim de 35% din castigul salarial mediu brut (2.681 lei x 35% x 12 luni =  938 lei x 12 luni = 11.256 lei).

Astfel, se va ajunge la situatia in care persoana sa fie asigurata si facultativ (pe perioada iunie – decembrie 2016) si obligatoriu (pe intreg anul 2016 – a se vedea art. 152 alin. 5 din Codul fiscal), ca efect al definitivarii anuale conform art. 152 alin. 4 din Codul fiscal, situatie ce nu este defel reglementata nici prin Codul fiscal, nici prin Legea 263/2010 ori prin alt act normativ.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA cu venituri sub plafon si neasigurare obligatorie pentru pensii. Va depune Declaratia 600?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016