Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Baza legala aferenta contabilitatii de gestiune

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2022
Baza legala aferenta contabilitatii de gestiune
Tags: contabilitate de gestiune, baza legala, bon de consum

Societatea noastra executa la comanda, parti metalice, ansamblu de diverse obiecte (usi, pereti de sticla, scari metalice etc.) Nu exista linie de productie. Totul este facut pe comanda, in functie de solicitarile clientului. Se intocmesc contracte de prestari servicii anexe pentru fiecare client cu detalii de executie (desen, cote, termene de predare).

Intrebarea mea este daca suntem obligati sa tinem contabilitate de gestiune cu NIR, bonuri de consum si raport de productie, pentru ca ne este imposibil sa mai facem si aceste acte. Suntem platitori de impozit pe venituri. Va multumesc!
 
Raspunsul specialistului Ela Dumitra: 

Baza legala privind contabilitatea de gestiune o regasim atat in Legea contabilitatii 82/1991, cat si in OPANAF 1826/2003, actualizate la zi, insa in legea contabilitatii mentioneaza ca se tine dupa caz contabilitatea de gestiune, pe cand in ordin se precizeaza ca este obligatorie:
LEGEA 82/1991

Articolul 1 (6) Persoanele prevazute la alin. (1)-(4) organizeaza si conduc, dupa caz, si contabilitatea de gestiune, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.

OPANAF1.826/2003 pentru aprobarea Precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune
1. Prevederi generale privind contabilitatea de gestiune Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 629 din 26 august 2002, persoanele juridice prevazute la art. 1 alin. (1) din lege au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, inclusiv contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.
 
Discrepanta apare datorita faptului ca in 2011 art. 1 din Legea contabilitatii a fost modificat, iar OPANAF 1826 a fost elaborat avand in vedere Legea contabilitatii republicata in 2002; deci OPANAF 1826/2003 nu a fost actualizat corespunzator.
 
In concluzie nu sunteti obligat sa tineti contabilitatea de gestiune. Trebuie sa aveti in vedere ca in cadrul contabilitatii de gestiune se includ si evidentele tehnico-operative a societatilor.
 
Daca nu aveti stocuri de materii prime si materiale nu sunteti obligati sa faceti NIR-uri si bonuri de consum; stocuri nu exista atunci cand materiile prime si materialele pe care le achizitonati le folositi direct in executarea comenzii, caz in care utilizati contul 604 Cheltuieli privind materialele nestocate.In situatia prezentata de dvs. inteleg ca evidenta o tineti pe comenzi si devize, evidenta de care aveti nevoie pentru a nu exista posibilitatea sa executati comenzi in pierdere si pentru a evita eventualele reconsiderari ale cheltuielilor in cazul inspectiilor fiscale, chiar daca societatea dvs. este microintreprinere.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Baza legala aferenta contabilitatii de gestiune":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016