Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Informatii noi privind plata CASS pentru persoanele fara venituri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 20 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: plata contributiei, cass, asigurare facultativa, persoanele fara venituri, asigurari sociale de sanatate

In contextul in care li se reaminteste contribuabililor ca, in Monitorul Oficial al Romaniei nr.408/30.05.2016 a fost publicata Legea nr.112/27.05.2016 privind aprobarea OUG nr.41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, sunt aduse in atentia celor interesati si alte aspecte importante incluse in noua lege.

In conformitate cu prevederile acestui act normativ, persoanele fara venituri, sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii ÅŸi/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu sunt coasigurati, nu se incadreaza in categoriile exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se
suporta din alte surse, pot opta pentru plata acestei contributii fie lunar, fie la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate (spitalizare).

Desigur, daca persoana nu foloseste serviciile de sanatate publica, aceasta optiune este echivalenta cu scutirea la plata contributiei. Persoanele fizice care nu realizeaza venituri, nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate pot opta intre:

- plata contributiei de sanatate in procent de 5,5% lunar prin depunerea declaratiei de asigurare, contributia de sanatate datorandu-se pentru salariul minim pe economie valabil in luna respectiva

- la momentul la care se utilizeaza serviciile de sanatate publica (spitalizare) - caz in care contributia de 5,5% se calculeaza la o baza de calcul reprezentand 7 salarii minime brute de la momentul utilizarii serviciilor de sanatate publica.

Pentru persoanele ce opteaza sa plateasca lunar, scadenta obligatiei este data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia. Este necesara depunerea Declaratiei 604 pentru plata contributiei de sanatate de catre persoanele fizice ce nu au venituri ÅŸi nu sunt scutite ori coasigurate, si au obligatia sa plateasca CASS pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive incepand cu luna in care se depune declaratia.

Persoanele care vor plati contributia de sanatate la momentul spitalizarii vor depune aceeasi declaratie.

Legea mai stipuleaza faptul ca, persoanele fizice care nu realizeaza venituri, nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS sau in categoria de persoane pentru care plata CASS se suporta din alte surse, pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiintarea deciziei, incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea.


Sursa: ANAF Galati
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Informatii noi privind plata CASS pentru persoanele fara venituri":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016