Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de arenda cu PFA nerezident. Care sunt obligatiile declarative?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: contract de arenda, pfa, codul fiscal, declaratii, pfa nerezident, declaratia 112

In cazul de mai jos, avem ca exemplu al analizei noastre un PFA cu un contract de arenda incheiat cu o persoana fizica stabilita in Olanda. In conditiile in care i se retin contributiile de asigurari de sanatate sanatatea si impozitul, stabilim daca acestea se declara tot in declaratiile 112 si 205, cu mentiunea ca Declaratia 112 nu accepta CNP.

Intelegem din intrebarea dvs. ca arendasul este persoana fizica autorizata care utilizeaza activul dat in arenda, iar arendatorul este persoana fizica nerezidenta  ce detine activul.

Conform prevederilor ART. 223 alin. (2) lit. g) din Legea nr 227/2015, veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchiriere sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, cum este si arendarea, sunt impozabile conform Titlului IV Impozitul pe venit , adica similar cu veniturilor din arenda obtinute de persoane fizice rezidente.

In privinta obligatiei de calcul, retinere si virare a impozitului pe venit, exista doua situatii:

1. Daca in contractul de arenda, nerezidentul precizeaza faptul ca opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real (ART. 84 alin. (10) din Codul fiscal), PFA-ul, in calitate de arendas, nu are nicio obligatie in privinta impozitului pe venit, acesta picand in totalitate in sarcina arendatorului nerezident.


2. In lipsa acestei clauze contractuale, PFA-ului ii revine sarcina retinerii la sursa a impozitului pe venit la momentul platii arendei. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16%  asupra venitului net din arenda, determinat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor forfetare in cota de 40% (ART. 84 alin (7)).

Din punct de vedere al contributiei pentru asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul pentru persoanele fizice care obtin venituri din arendare in regim de retinere la sursa a impozitului este diferenta dintre venitul brut si si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. La aceasta baza de calcul se aplica o cota de contributie individuala de 5,5%.

Din punct de vedere al declaratiilor ce trebuie depuse, impozitul retinut pentru contractele de arenda se va declara prin declaratia 112. In vederea declararii, trebuie sa va asigurati ca persoana fizica nerezidenta a primit de la autoritatile fiscale un numar de identificare fiscala (NIF), obtinut prin depunerea de catre dvs. a Formularului 030, cu bifarea casetei "platitor de venit" , impreuna cu actele doveditoare a calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa.

De asemenea, potrivit ART. 231 al Codului fiscal, ca si platitor de venit cu regim de retinere la sursa a impozitelor, aveti obligatia sa depuneti o declaratie informativa privind calculul si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul anterior. Nu este necesara depunerea declaratiei 205.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de arenda cu PFA nerezident. Care sunt obligatiile declarative?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016