keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Decontul 301 in cazul unui PFA neplatitor de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iul. 2011
Tags: pfa, decontul 301, tva

Ce obligatii declarative are un PFA neplatitor de TVA, dar care isi ia cod de TVA valabil pentru operatiuni intracomunitare (prestari de servicii)? In ceea ce priveste aceste obligatii declarative, ...

Ce obligatii declarative are un PFA neplatitor de TVA, dar care isi ia cod de TVA valabil pentru operatiuni intracomunitare (prestari de servicii)? In ceea ce priveste aceste obligatii declarative, sunt prevazute in lege mai multe proceduri pe care un PFA trebuie sa le respecte. Astfel, trebuie stabilit daca vor fi depuse declaratiile 390 si/sau 301 si daca exista alte formulare care vor trebui intocmite.
Exista o reglementare care prevede ca PFA (cand este prestator de servicii) nu mai prezinta obligatia depunerii decontului 301?

Trebuie mentionat, inainte de toate, ca acel cod de inregistrare obtinut in baza declaratiei cod 091 va fi utilizat doar pentru raportarea serviciilor intracomunitare prestate pentru care este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. 2 din Codul fiscal. Raportarea acestui tip de servicii se efectueaza prin declaratia cod 390 VIES in vederea verificarii operatiunilor la nivel comunitar. Raportarea serviciilor prin declaratia cod 390 se efectueaza doar in luna in care prestatorul din Romania efectueaza servicii in beneficiul unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul comunitar, inregistrate in scopuri de TVA si numai daca operatiunile respective se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii.
 
Mai departe, codul de inregistrare obtinut de catre PFA in urma inregistrarii fiscale doar pentru raportarea serviciilor intracomunitare trebuie comunicat beneficiarului din statul membru care aplica in statul sau regimul de taxare inversa pentru impozitarea serviciului. Astfel, in baza codurilor de inregistrare in scopuri de TVA, ambele parti participante la tranzactie sunt obligate sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa asa cum se impune prin Directiva nr. 8/2008 a CEE.

In ceea ce priveste obligatiile pentru serviciul intracomunitar efectuat, prestatorul din Romania inregistrat in scopuri de TVA doar pentru realizarea unor astfel de operatiuni, va trebui sa sa emita factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, inclusiv codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut ca urmare a depunerii declaratiei cod 091 si codul de inregistrare in scopuri de TVA primit de la beneficiar, in masura in care, in urma verificarii, a stabilit ca acesta este valid. Pe factura inscrie mentiunea ,"neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. 2 din C.f. ". De retinut ca serviciul este impozabil la primitorul serviciilor care trebuie sa aplice regimul de taxare inversa.

In al doilea rand, acelasi prestator trebuie sa evidentieze factura in jurnalul pentru vanzari. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre prestatorul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA. Valoarea acestui serviciu neimpozabil este un element de calcul pentru stabilirea cifrei de afaceri anuale de 35.000 euro in vederea verificarii incadrarii in plafonul de scutire. Valoarea serviciului prestat se inscrie in lei, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii.

In plus, tot acesta este obligat sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"
 
Deoarece detine calitatea de prestator de servicii neinregistrat in regim normal, prestatorul raporteaza operatiunea realizata doar prin declaratia cod 390, fara sa o raporteze prin decontul de TVA cod 301 sau cod 300.
 
Prin decontul 301, persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA raporteaza doar operatiunile de achizitii bunuri si servicii pentru care este obligat la plata efectiva a TVA, iar valoarea serviciului prestat de catre PFA-ul inregistrat in scopuri de TVA in baza declaratiei cod 091, nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 301.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016