Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament fiscal se aplica la despagubirea unei persoane fizice pentru folosinta terenului agricol?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: despagubire persoana fizica, teren agricol, folosinta, cass, cas, arenda, impozit, taxe, contract

Se va stabili, prin cele ce urmeaza, daca despagubirea achitata catre o persoana fizica pentru folosinta terenului agricol, in baza unei conventii de despagubire, se trateaza ca o cheltuiala cu arenda si daca se calculeaza, retine si achita la buget impozit de 16% * (venit - 25%) si CASS 5.5%.



Din punct de vedere juridic, arendarea este reglementata prin Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, TITLUL IV. Potrivit acestor dispozitii, contractul de arenda este incadrat in categoria contractelor de locatiune conform prevederilor art. 715 alin. (1), iar arendarea este definita prin art. 1778 din Codul civil drept "locatiunea bunurilor agricole".

In sensul art. 1777, locatiunea este contractul prin care o parte, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite locatar, folosinta unui bun, in schimbul unui pret, denumit chirie. Operatiunea de arendare are drept obiect exploatarea pe o durata determinata a bunurilor agricole, contra unui pret stabilit prin contractul incheiat intre proprietar si arendas.

Arendarea se face doar pe baza unui contract scris. Arendarea poate fi facuta pe durata nedeterminata.

Veniturile primite de persoana fizica din desfasurarea unui contract de arenda sunt impozabile potrivit dispozitiilor art. 62 din Codul fiscal, iar impozitul se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorul de venit prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net calculat conform prevederilor alin. 2 indice 3.

Daca este vorba insa de o justa despagubire a persoanei fizice a carei terenuri au devenit inutilizabile din cauza faptul ca erau subtraversate de conducte de apa, gaz etc, ori supratraversate de fire electrice sau stalpi de inalta si/sau joasa tensiune etc., aceasta nu imbraca forma arendei chiar daca plata se face sub forma unei indemnizatii lunare pentru folosirea terenului in cauza.
Despagubirea mai poate fi datorata si pentru lipsa de folosinta a terenului din cauza utilitatilor pe care societatea titulara a autorizatiilor le construieste pe terenul respectiv.

Aceste despagubiri se refera si la inchirierea terenului pe durata determinata in baza contractului incheiat intre parti.

Avand in vedere ca societatea d-voastra se ocupa de cultivarea cerealelor, conform Codului CAEN 0111, pentru un raspuns adecvat situatiei societatii d-voastra va rugam sa reveniti cu detalii privind natura despagubirii datorate persoanei fizice pentru terenul agricol.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament fiscal se aplica la despagubirea unei persoane fizice pentru folosinta terenului agricol?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016