Tags: modificarea legii vanzarii terenurilor agricole, vanzarea terenurilor agricole
Legea vanzarii terenurilor agricole va fi modificata, in sensul ca va facilita accesul cumparatorilor romani la acesta, a anuntat, marti seara, ministrul Agriculturii, Petre Daea, invitat la TVR 1.
Intrebat daca poate sa spuna cat teren agricol a fost vandut strainilor, ministrul a marturisit ca deocamdata nu poate oferi cifre exacte: “Eu nu ma joc cu cifrele, eu nu ma joc cu vorbele. Le voi da exact si cat de curand”.
Totodata, acesta a precizat ca modificarile pe Legea privind vanzarea terenurilor catre cetateni straini “sunt actiuni exceptionale facute in Parlamentul Romaniei", de asa natura incat fermierii romani sa aiba acces mai usor la terenul respectiv.
“Nu modific eu aceasta lege. Parlamentul Romaniei modifica aceasta lege, iar modificarea a pornit de la o decizie politica pe care a luat-o Liviu Dragnea. Modificarea este in asa fel incat sa aiba acces usor fermierii romani la terenul respectiv. O sa vedeti exact, concret, cum se va derula aceasta lege. A trecut de Camera superioara. Accesul o sa fie usor, direct pentru cumparatorii romani. Aceasta lege trebuie sa raspunda si unor conditii externe, in conditiile in care piata este libera”, a precizat ministrul Petre Daea.
Cat priveste pretul unui hectar de teren agricol din Romania acesta a subliniat ca diferentele sunt colosale, pretul variind intre 2.000 de euro si putand sa ajunga pana la 60.000 de euro, in functie de zona: “Duceti-va la Matca, in Galati, sa vedeti ca atat este! Este cel mai mare bazin legumicol. Daca intri in Matca vezi casele acoperite de luciul solariilor si al serelor. Acolo, in fiecare zi, cate 4-5 tiruri de legume pleaca in afara, in Lituania, Estonia, Polonia. Se produc legume pentru altii. La Peretu, aici, langa Rosiorii de Vede, se iau cartofii si se exporta in Polonia".
Ministrul a mai amintit ca datele unui studiu recent, realizat pentru parlamentarii europeni, arata ca cetatenii straini controleaza in jur de 40% din terenul arabil al Romaniei, insa sustine ca realitatea ar putea fi diferita si ca in curand va prezenta cifrele reale.
Potrivit studiului, care nu a folosit date oficiale – dar care prezinta situatia ca fiind alarmanta pentru agricultura romaneasca –, circa 30% din terenuri sunt detinute de cetateni din UE, in timp ce 10% din ele apartin unor persoane din alte state.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inactivitate temporara. Anulare cod TVA
Intrebare:
Activitatea unei societati platitoare de impozit pe profit si TVA trimestrial a fost suspendata temporar la Registru Comertului incepand cu data de 25.03.2025. Deciziile emise de ANAF de intrare in inactivitate fiscala si de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA sunt valabile incepand cu data de 30.04.2025. Pentru luna aprilie 2025 societatea trebuie sa mai depuna D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica. Profesii liberale
Intrebare:
Medic militar pensionar limita de varsta, presteaza servicii medicale (medic chirurg) intr-un spital privat, in baza unui contract de prestari servicii (profesie liberala).
Ce impozite si taxe datoreaza pe veniturile care vor fi realizate in anul 2025, in suma de 322.800 lei. Nu are alte venituri (din chirii, dividende, dobanzi, etc). Multumesc !
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Utilizare autoturism in scop personal de catre asociat
Intrebare:
O societate care detine in patrimoniu un autoturism amortizat integral si care doreste sa-si suspende activitatea societatii, poate folosi in continuare autoturismul in scop personal? Contract de comodat sau in baza carui document? Societatea este platitoare de tva si impozit pe profit, dar nu mai are activitate si nici salariati. Ce implicatii fiscale, contabile pot fi?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Redirectionare impozit profit
Intrebare:
In data de 15.04.2025 s-a incheiat un Contract de sponsorizare in suma de 1000 lei cu o fundatie inregistrata in Registrul Entitatilor la ANAF. Banii nu au fost virati acestei Fundatii, urmeaza sa depunem Declaratia 101 pentru anul 2024. Conform Codului fiscal, sponsorizarea se poate face. Suma de 1000 de lei se scade din impozitul pe profit datorat pentru anul 2024, societatea platind diferenta sau este suficient sa depun Formularul 177 in acelasi timp cu declaratia 101, ANAF virand...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Acordarea de imprumuturi intre persoane juridice
Intrebare:
SC A si SC B, SC A este asociata in SC B, in acelasi timp SC A detine un teren pe care doreste sa construiasca o cladire. Poate SC B sa ajute SC A cu bani in baza unui contract de imprumut? Sau ce ma sfatuiti, cum sa procedam legal astfel incat SC A sa primeasca bani de la SC B? Dupa finalizarea cladirii, aceasta va fi inchiriata sau vanduta. SC A ii va inapoia banii investiti. Multumesc frumos.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS dividende
Intrebare:
O societate a distribuit dividende peste plafonul de 24 salarii minime in decembrie 2024 si a calculat impozit pe veniturile din dividende in cota de 8%, impozit achitat pana la 25.01.2025. Asociatul unic nu a incasat dividendele nete in anul 2024, ci in aprilie 2025. Acesta trebuie sa depuna declaratia unica pentru anul 2024 avand in vedere ca nu a incasat dividende?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<