Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate din Romania obtine prin cesiune dreptul de folosinta a unei marci de comert din Cipru. Se pune intrebarea daca pentru acest drept societatea din Romania trebuie sa calculeze si sa retina ...
O societate din Romania obtine prin cesiune dreptul de folosinta a unei marci de comert din Cipru. Se pune intrebarea daca pentru acest drept societatea din Romania trebuie sa calculeze si sa retina impozit pe redeventa.
Potrivit dispozitiilor art. 7 pct. 28 din Codul fiscal, platile facute pentru dreptul de utilizare a unei marci de comert constituie redeventa si se impoziteaza prin retinere la sursa.
Romania are incheiata conventie cu Cipru ratificata prin Decretul nr. 261 din 9 iulie 1982, pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe avere, semnata la Nicosia la 16 noiembrie 1981.
La art. 12 „Redevente“ se prevede ca redeventele provenind dintr-un stat contractant, platite unui rezident al celuilalt stat contractant, sunt impozabile in celalalt stat.
Totusi, redeventele pot fi impuse si in statul contractant din care provin, in conformitate cu legislatia acelui stat, insa impozitul astfel stabilit nu poate depasi 5 la suta din suma bruta a redeventelor.
Termenul redeventa, prevazut la art. 12 alin. (3) din conventie cuprinde marca comerciala.
Cotele aplicabile sunt:
*cand se prezinta certificatul de rezidenta fiscala din Cipru, platile de redevente industriale, asa cum este cazul cesiunii marcii de comert cad sub incidenta Conventiei de evitare a dublei impuneri.
Respectiv aceste plati se impun cu cota de 5% aplicata asupra venitului brut din redevente;
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
*cand nu se prezinta certificatul de rezidenta fiscala, veniturile de natura redeventelor obtinute din Romania se impun prin retinere la sursa conform prevederilor art. 115 alin. (1) lit. d) coroborat cu prevederile art. 116 alin. (2) din Codul fiscal, caz in care cota este de 16%;
*daca societatea din Cipru, tara membra a UE detine o cota de participare de cel putin 25% la persoana juridica romana platitoare pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani care se incheie la data platii redeventelor, cota este de 10% daca se prezinta certificatul de rezidenta fiscala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitia unui soft din SUA. Impozit pe veniturile nerezidentilorImport servicii. Acces online baza de date. Ce regim TVA se aplica?Impozit pe redeventa aferent inchirieriiTaxa pentru utilizarea programelor informaticePrestari servicii vs redeventaUltimele articole
Evitarea dublei impuneri: Impozit pe venit redeventa retinut in BulgariaTratament fiscal pentru mentenanta platforma de comert electronic. Inregistrarea la ANAFVenituri platite nerezidentilor. Cum procedam la inregistrarea facturilor?Dictionar fiscal: Termeni fiscali folositi de economistiPrestari servicii persoana fizica nerezidenta. Cum impozitam?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"