keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii persoana fizica nerezidenta. Cum impozitam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, impozit nerezidenti, codul fiscal, declaratia 100

In cele ce urmeaza, analizam cazul unei persoane fizice nerezidente, inregistrata in Romania cu NIF inca din anul 2004. Persoana efectueaza un serviciu de publicitate (spot-video), iar suma se refactueaza la client. Activitatea persoanei urmeaza sa se desfasoare pe tot parcursul anului 2013, cu baza materiala proprie. Vom vedea ce contract se poate incheia cu persoana nerezidenta si daca se pot plati drepturi de autor, caz in care se va stabili modul de impozitare.

Solutia consultantului:

Din informatiile furnizate intelegem ca o persoana nerezidenta, cu domiciliul in Anglia, presteaza servicii creatie spot publicitar catre compania dvs. Intelegem ca serviciile sunt prestate in Romania. Intelegem ca persoana respectiva realizeaza o activitate independenta iar relatia de colaborare cu aceasta nu poate fi asimilata unei relatii contractuale de munca (adica cu o activitate dependenta). In acest fel eliminam din discutie implicatiile fiscale generate de o posibila relatie de munca intre persoana fizica nerezidenta si societatea dvs.
 
Mai mult decat atat, presupunem ca persoana fizica nerezidenta nu desfasoara in Romania activitatea independenta prin intermediul unui sediu permanent, astfel cum acesta este definit la art. 8 din Codul fiscal , desi din informatiile furnizate intelegem ca persoana respectiva are o prezenta intensa in Romania.
 
In masura in care presupunerea noastra este corecta si persoana straina nu desfasoara activitatea independenta in Romania printr-un sediu permanent, atunci veniturile aferente serviciilor de creatie spot publicitar se vor impozita in conformitate cu prevederile Titlului V din Codul fiscal . Astfel, conform art. 115 alin. (1) din Codul fiscal , anumite venituri (printre care si cele din prestari servicii si redevente) se impoziteaza in Romania prin retinere la sursa.
 
Contractul pe care il veti incheia cu persoana nerezidenta depinde de natura serviciilor prestate si in principiu va trebui sa consultati un avocat. Ce trebuie sa retineti este ca acest contract va trebui inregistrat la Administratia Financiara la care este arondata societatea dvs. in conformitate cu prevederile OPANAF 1400/2012 in termen de 30 de zile de la momentul incheierii lui.
 
In cazul dvs. este important de stabilit daca aceste venituri platite de societatea dvs. nerezidentului reprezinta redevente sau nu.
 
Conform prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 28, redeventa reprezinta orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
b) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.
 
Nu se considera redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;
c) orice transmisiuni, inclusiv catre public, directe sau indirecte, prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, orice bun mobil, mijloc de transport ori container;
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.

In plus, redeventa cuprinde orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru dreptul de a inregistra sau transmite sub orice forma spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau alte activitati similare;
 
Mai multe detalii prinvind incadrarea unor venituri ca si redevente gasiti si in normele metodologice de aplicare a art. 115 din Codul fiscal, iar o prevedere importanta in speta dvs. este (11) in cazul contractului de prestari de servicii in care una dintre parti se angajeaza sa utilizeze cunostintele sale pentru executarea unei lucrari pentru cealalta parte, suma platita nu constituie redeventa.

In orice caz, in masura in care incheiati cu persoana respectiva un contract de drepturi de autor, in opinia noastra sumele platite vor reprezenta mai mult ca sigur redevente. In acest context si in functie de activitatea pe care nerezidentul o va desfasura in beneficiul companiei dvs. va recomandam sa discutati si cu un avocat pentru a analiza natura contractului ce trebuie incheiat. In continuare am prezentat tratamentul fiscal atat in cazul in care sumele platite constituie redevente (cazul 1) cat si cazul in care sumele respective nu constituie redevente (cazul 2):
 
1. Daca sumele respective sunt redevente, atunci ele se impoziteaza in Romania conform art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal prin retinerea la sursa a unui impozit in procent de 16%.

In declaratia 100 aceasta suma se declara ca impozit retinut la sursa pentru venituri platite unor persoane fizice nerezidente.

Daca persoana respectiva va furnizeaza un certificat de rezidenta fiscala, atunci veniturile se vor impozita conform prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Marea Britanie, iar societatea dvs. are obligatia de a retine la sursa un impozit in procent de 10%.

In declaratia 100 aceasta suma se declara ca impozit retinut la sursa pentru venituri platite unor persoane fizice nerezidente.
 
2. Daca sumele respective nu sunt redevente, atunci ele reprezinta servicii prestate pe teritoriul Romaniei care se impoziteaza conform prevederilor art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal prin retinerea la sursa a unui impozit in procent de 16%.

In declaratia 100 aceasta suma se declara ca impozit retinut la sursa pentru venituri platite unor persoane fizice nerezidente.

Daca persoana respectiva va furnizeaza un certificat de rezidenta fiscala, atunci veniturile se vor impozita conform prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Marea Britanie, doar in Marea Britanie, iar societatea dvs. nu va trebui sa retina niciun impozit in Romania.

Declaratia 100 nu se mai depune in acest caz.
 
In toate cazurile de mai sus aveti obligatia depunerii declaratiei informative anuale privind veniturile platite nerezidentilor (art. 119 din Codul fiscal ) care se depune pana pe 28/29 a anului urmator.
 
Referitor la contributiile sociale, in cazul in care nerezidentul nu desfasoare activitate in Romania prin intermediul unui sediu permanent si nici printr-un contract asimilabil unui contract de munca atunci nu este subiect de impunere la nivelul contributiilor sociale. Deci nu plateste contributii sociale intrucat nu are calitatea de asigurat in sistemele nationale de asigurari sociale si nici obligatia de a se asigura.
 
Referitor la sediul permanent, potrivit prevederilor normelor de aplicare a art. 8 din Codul fiscal , notiunea de permanenta in cazul prezentei unui nerezident in Romania este definita temporal la nivel de 6 luni, adica daca un nerezident detine un loc de activitate fix in Romania pentru o perioada mai lunga de 6 luni, atunci acesta poate da nastere unui sediu permanent in Romania iar veniturile atribuibile acestui sediu permanent ar trebui impozitate in conformitate cu prevederile Titlului III din Codul fiscal (similar impozitarii veniturilor unui PFA din Romania).
 
In conditiile in care persoana fizica respectiva este rezidenta a Marii Britanii atunci ar trebui sa solicitati acesteia si sa obtineti un certificat de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala din Marea Britanie, asa cum am explicat si mai sus. Acest certificat va indica faptul ca persoana respectiva este rezident fiscal (plateste impozite) in Marea Britanie si in baza acestuia puteti aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Marea Britanie.
 
Astfel, in masura in care persoana respectiva are un sediu permanent in Romania, Conventia prevede acelasi tratament fiscal si anume faptul ca veniturile ar trebui impozitate in Romania atata vreme cat sunt atribuibile sediului permanent.
 
Cu privire la sediul permanent, in principiu obligatia revine persoanei respective de a-si recunoaste si inregistra un sediul permanent. Societatea dvs. are doar obligatii cu privire la inregistrarea contractului incheiat cu nerezidentul la administratia financiara, obligatie pe care am detaliat-o mai sus.
 
In masura in care nerezidentul desfasoara activitate in Romania prin intermediul unui sediu permanent atunci poate deveni si subiect al obligatiei plata a contributiilor sociale in conformitate cu Titlul IX^2 din Codul fiscal , insa daca acesta face dovada ca este asigurat in sistemul de asigurari sociale din Marea Britanie (prezinta formularul A1), atunci se vor aplica regulamentele europene si nici in acest caz nerezidentul nu va avea obligatia de a plati contributii sociale.
 
In concluzie, luand in considerare ipotezele de mai sus, in functie de contractul pe care il veti incheia cu nerezidentul va trebui sa stabiliti daca sumele platite acestuia sunt sau nu redevente. In functie de clasificare veti aplica regimul fiscal aferent descris mai sus si veti depune declaratiile fiscale precizate mai sus. Contractul ar trebui sa reflecte colaborarea dintre parti si in acest sens va recomandam sa apelati la un avocat. Nu trebuie sa retineti contributii sociale in numele rezidentului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016