Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA. Dotare casa de marcat, in functie de codul CAEN

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Ian. 2019 Exclusiv
Tags: bon fiscal, casa de marcat, pfa, codul fiscal

"O persoana fizica autorizata, cod CAEN 9001 - Activitati de intreprindere artistica, are obligativitatea de a detine casa de marcat sau poate emite doar factura si chitanta? Dar pentru codul CAEN 9604 - Activitati de intretinere corporala?". Vezi, in cele ce urmeaza, care este opinia specialistului si care este temeiul legal.

Raspunsul specialistului


Potrivit prevederilor art. 1 alin (1) din OUG 28/1999, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
 
Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
Prin operatori economici se intelege persoanele fizice si juridice, intreprinderile familiale, precum si orice alte entitati, cu exceptia institutiilor publice, care incaseaza, pe teritoriul Romaniei, inclusiv in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar,
de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.
 
La art. 2 sunt prevazute exceptii de la aplicarea articolului 1, insa, activitatile desfasurate de PFA, nu se incadreaza la aceste exceptii.
La art. 2 lit. f) este prevazuta ca si exceptie activitatea desfasurata ca profesie libera sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;

Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare, intra sub incidenta prevederilor art. 2 lit. f) din ordonanta de urgenta profesiile liberale, sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati potrivit Legii nr. 31/1990, republicata,cu modificarile si completarile ulterioare, cum ar fi, fara insa a ne limita la acestea, cele desfasurate de catre medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili,contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si de alte persoane fizice care presteaza servicii cu caracter profesional in domeniul stiintific, literar, artistic si educativ.
 
Potrivit prevederilor art. 7 pct. 34 din Codul fiscal, profesii liberale - acele ocupatii exercitate pe cont propriu de persoane fizice, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
 
De asemenea potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal,in categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii si a indeplinirii a cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal.
 
Asadar, activitatea desfasurata in cadrul profesiilor liberale este organizata si reglementata de catre legii speciale. Din cate inteleg dvs.sunteti autorizata conform prevederilor din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familial, ca persoana fizica autorizata.
In contextul acestei ordonante se mentioneaza ca, prevederile acestei ordonante nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale. Profesiile liberale se inregistreaza numai la organul fiscal nu si la ONRC, asa dupa cum se iregistreaza PFA.
 
In concluzie, in situatia in care nu desfasurati activitati organizate ca profesii liberale, conform prevederilor mai sus mentionate, pentru ambele coduri CAEN, PFA este obligata sa se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale si sa emita bon fiscal, conform prevederilor art. 1 din OUG 28/1999.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA. Dotare casa de marcat, in functie de codul CAEN":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 40 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016