Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Cuantumul deductibilitatii chiriei pentru locuinta oferita angajatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 11 Nov. 2011
Tags: hg 44/2004, hg 1275/2009, legea locuintei, deductibilitate

Societatea noastra are sediul in cladirea unei alte societati cu care avem incheiat un contract de chirie. Pana nu de mult noi aveam la dispozitie si apartamente cu drept de folosinta gratuit. Incepand din luna Iunie am incheiat un act aditional la contractul de chirie prin care se factureaza chiria apartamentelor (50 euroa/partament - 9 apartamente). Este deductibila chiria avand in vedere ca noi avem angajati din alte judete la care le asiguram locuinta si avem 3 administratori care vin si pleaca, ei fiind italieni?

Trebuie intocmita decizie interna prin care sa specificam ca asiguram locuinta angajatilor?

Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro

 Potrivit dispozitiilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art. 21, alin. (3), lit. l) sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile cu intretinerea, functionarea si repararea locuintelor de serviciu aflate in localitatea unde societatea isi are sediul social. De asemenea sunt deductibile cheltuielile de aceasta natura aferente si locuintelor de serviciu amplasate in localitatile unde societatea are sedii secundare.

In cazul in care locuintele de serviciu au suprafete construite in limita celor prevazute in Anexa la Legea locuintei 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, din punct de vedere fiscal se mai recunosc in plus, cheltuieli in suma de 10% .

Locuinta de serviciu este definita potrivit Legii 114/1996 , cu modificarile ulterioare, ca fiind spatiul destinat angajatilor unor societati, acordat in conditiile contractului de munca.

Locuintele de serviciu fac parte din patrimoniul agentilor economici si se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca.

Prevederile art. 29 din HG 1275/2009 privind Normele metodologice de aplicare a Legii locuintei, cu modificarile ulterioare, intaresc faptul ca locuintele de serviciu trebuie sa faca parte din patrimoniul agentilor economici si ele se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca.

In intelesul prevederilor impozitului pe venit, art. 55, alin. (4), lit. c), contravaloarea folosintei locuintei de serviciu, in baza repartitiei de serviciu, nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila.

In cazul in care, locuinta pusa la dispozitie de societate nu face parte din patrimoniu, dar societatea suporta chiria, se nasc doua situatii, impozitate conform prevederilor Codului fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

Marea carte verde a monografiilor contabile
Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

- contravaloarea sumei reprezentand chiria suportata de societate pentru salariatul sau este considerata avantaj (art. 55, alin. 3) si este impozitata la persoana fizica,

- contravaloarea sumei reprezentand chiria suportata de societate pentru salariatul sau nu este impozitata la persoana fizica, caz in care cheltuielile de aceasta natura sunt considerate nedeductibile pentru persoana juridica (art. 21, alin. 4, lit. l).

Daca persoana fizica suporta contravaloarea avantajului in natura, acesta nu se impoziteaza deoarece potrivit prevederilor art. 55 alin. (5), avantajele primite in bani si in natura, imputate salariatului in cauza nu se impoziteaza.

In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor cu chiria apartamentelor puse la dispozitia administratorilor, persoane fizice nerezidente, Codul fiscal prevede la art. 21, alin. (2), lit. e) si pct. 27 din HG 44/2004 pentru aplicarea Codului fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, ca sunt deductibile cheltuielile de cazare daca societatea suporta drepturile legale cuvenite acestora. Daca societatea straina suporta ea cheltuielile de delegare ale persoanelor nerezidente, atunci nici cheltuielile cu cazarea nu mai sunt deductibile pentru persoana juridica romana.
 

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cuantumul deductibilitatii chiriei pentru locuinta oferita angajatilor":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016