Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din 1 ianuarie 2024 se majoreaza cota de TVA pentru livrarea locuintelor, conform Legii 296/2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 11 Dec. 2023
Din 1 ianuarie 2024 se majoreaza cota de TVA pentru livrarea locuintelor, conform Legii 296/2023
Tags: cota tva, cota tva locuinta, legea 296/2023

Din 1 ianuarie 2024, in baza Legii nr. 296/26 octombrie 2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, se majoreaza cota de TVA de la 5% la 9% pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei.

Prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege si livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice. 

Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 9%. 

Totodata, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, prin aceeasi lege se modifica definitia pentru “locuinte care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare,” fiind introduse noi conditii, referitoare la finisajele exterioare si interioare, la instalatiile sanitare si obiectele sanitare, precum si la instalatiile electrice (inclusiv tablou, doze, intrerupatoare/comutatoare si prize), ce trebuie sa fie indeplinite de locuinte la data livrarii pentru ca operatiunea sa fie supusa cotei reduse de TVA de 9%. 

Dispozitii tranzitorii : 

-in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, se va aplica in continuare cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte eligibile pentru cota redusa de TVA, daca in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 au fost incheiate acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte; 

-persoana fizica poate achizitiona, in perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta cu cota redusa de TVA de 5% ( daca in anul 2023 au fost incheiate acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte ) sau 9% conform noilor dispozitii din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin Legea nr. 296/2023; 

-cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte eligibile pentru cota redusa de TVA, se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare, conform conditiilor legale in vigoare la data incheierii actelor juridice intre vii ( in anul 2023) care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte; 

Baza legala:
Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, cu modificarile si completarile ulterioare



Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Din 1 ianuarie 2024 se majoreaza cota de TVA pentru livrarea locuintelor, conform Legii 296/2023":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016