Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea 296/2023: Din 11 noiembrie 2023 au fost introduse noi masuri de combatere a activitatilor economice ilicite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 13 Nov. 2023
Legea 296/2023: Din 11 noiembrie 2023 au fost introduse noi masuri de combatere a activitatilor economice ilicite
Tags: legea 296/2023, activitati economice ilicite

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta contribuabililor ca, incepand cu data de 11 noiembrie 2023, prin Legea 296/2023, au fost introduse urmatoarele masuri de prevenire si combatere a activitatilor economice ilicite:

Definirea expresiilor activitate economica si activitate economica ilicita care au urmatoarele semnificatii: 

a) activitate economica - activitatea cu scop lucrativ, constand in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, avand ca rezultat obtinerea de venituri; 

b) activitate economica ilicita - activitatea economica desfasurata de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare, precum si activitatea economica desfasurata cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta. 

Masurile nu sunt aplicabile activitatilor economice care se circumscriu bunurilor si domeniilor care fac obiectul unor reglementari speciale si care sunt sanctionate de aceste reglementari speciale. 

Sunt interzise efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si efectuarea de activitati economice in perioada in care acestea sunt suspendate . 

Este interzisa efectuarea de activitati economice cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. 

Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative prevazute de lege care stau la baza inregistrarii in contabilitate, in format fizic sau in format electronic. 

In cazul transportului international rutier de marfa, documentul care insoteste transportul este documentul definit la art.3, pct. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Sunt asimilate bunurilor pentru care este necesara prezentarea documentelor legale de provenienta numerarul si substitutele de numerar. in cazul operatorilor economici care au obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, verificarea numerarului si a substitutelor de numerar existente la locul desfasurarii activitati economice se face in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, nerespectarea prevederilor privind efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si efectuarea de activitati economice in perioada in care acestea sunt suspendate si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei, daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 35.000 lei, daca este savarsita de persoane juridice. 

Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contraventia prevazuta mai sus, precum si sumele de bani si bunurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca. 

Constituie contraventie , daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, nerespectarea prevederilor privind efectuarea de activitati economice cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei daca este savarsita de persoane juridice. 

Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contraventia prevazuta mai sus, se indisponibilizeaza, in vederea confiscarii. 

In situatia in care, intr-un interval de 12 luni de la data aplicarii ultimei sanctiuni pentru savarsirea contraventiei privind desfasurarea de activitati economice cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii, contravenientul savarseste o noua contraventie pentru care a fost sanctionat, se aplica o amenda de la 4.000 lei la 30.000 lei daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu amenda de la 10.000 lei la 60.000 lei daca este savarsita de persoane juridice, precum si sanctiunea complementara constand in suspendarea activitatii acestuia, care consta in transport, depozitare si/sau comercializare, dupa caz, pentru o perioada de pana la 15 de zile. 

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Autoritatii Vamale Romane, precum si de catre persoanele imputernicite din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. 

Baza legala: 

Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 977/27.10.2023


Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Legea 296/2023: Din 11 noiembrie 2023 au fost introduse noi masuri de combatere a activitatilor economice ilicite":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016